Ostatnio jak pewno zauważyliście, coraz częściej jem i eksperymentuję z sałatkami. Połączenie roszponki z łososiem i awokado bardzo mi zasmakowało, tak więc gorąco polecam (a chyba rzadko mi się to zdarza) wypróbowanie tego przepisu.
Sałatka niekoniecznie musi powstawać na zasadzie wrzucenia wszystkich składników do miski i wymieszania z sosem. Stosując odpowiednie składniki i układając je na talerzach, można stworzyć eleganckie i bardzo ładne kompozycje ;) Moja sałatka inspirowana jest motywami Dalekiego Wschodu – zawiera grzyby mun, plastry kurczaka, sezam i sos z dodatkiem imbiru. Jest sycąca i bardzo smaczna. Polecam :)
Pewnie już kiedyś to wspominałam, ale na drugie śniadanie najczęściej jem wszelakiej maści sałatki ze świeżych warzyw. Czasem dorzucam do nich jajko, czasem kawałek mięsa, czasem tuńczyka. Co do tego ostatniego, to przyznam, że w życiu bym nie wpadła na to, by takiego puszkowanego tuńczyka usmażyć (...). Spróbowałam i okazało się, że to nie tylko nietypowa, ale i bardzo smaczna opcja.
Cykoria jest warzywem niedocenianym na naszych stołach. Najczęściej jest dostępna od listopada do kwietnia. Idealna na surówki i sałatki. Można ją łączyć z jabłkami, orzechami, czosnkiem, serami.
Na słodko, na ostro , z mięsem i wegetariańskie - jest wiele rodzajów ,a każda z nich inna. Sałatki, bo o nich mowa sprawdzą się nie tylko jako szybka i zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale również pożywne śniadanie czy oryginalna kolacja.
Jako pierwszy przepis w tym roku postanowiłam przedstawić Wam lekką sałatkę, będzie to sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną. (...) Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą i tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki konserwowe ale akurat mi się skończyły i dlatego dodałam paprykę konserwową.
Na wspólnego sylwestra z koleżankami postanowiłam przygotować coś extra. Mama zaproponowała sałatkę gyros, tyle, że z domową przyprawą. To był bardzo dobry pomysł, ponieważ sałatka okazała się prosta i pyszna. W dodatku uważam, że taka domowa przyprawa na pewno jest zdrowsza, a lenistwem jest kupować gotowe mieszanki.
Nie jest zbyt fotogeniczna, ale za to smaczna :) Delikatne brokuły, słona feta i makaron tworzą sycącą sałatkę. Proporcje, które podałam są orientacyjne; nic się nie stanie, jeżeli będzie ciut więcej makaronu albo trochę mniej fety (lub na odwrót).
Sałatka z ananasem i wędzonym kurczakiem dość często gości na naszym stole. Czasami dodaję do niej ryż ugotowany na sypko, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, aby dodać do niej makaron. A szkoda, bo to wyjątkowo dobre i sycące połączenie. Bardzo polecam!
W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba pilnować ,aby woda ciągle „mrugała”.
Mało składników, ale za to każdy o mocnym smaku. Rzadko używam gorgonzoli, ale jakimś sposobem znalazła się w lodówce i trzeba było wymyślić, jak ją wykorzystać. Jako fanka sałatek, połowę zużyłam właśnie na nią
Rukola, niebieski ser, migdały i granat doskonale pasują do siebie smakowo, jak i wyglądają bardzo ładnie w swoim towarzystwie. (...) Wykonanie banalne, a efekt naprawdę dobry. Polecam :)