Sałatka z domową przyprawą gyros
Na wspólnego sylwestra z koleżankami postanowiłam przygotować coś extra. Mama zaproponowała sałatkę gyros, tyle, że z domową przyprawą. To był bardzo dobry pomysł, ponieważ sałatka okazała się prosta i pyszna. W dodatku uważam, że taka domowa przyprawa na pewno jest zdrowsza, a lenistwem jest kupować gotowe mieszanki. W sklepie przeczytałam skład gotowej mieszanki, jakie zioła zawiera i w domu przygotowałam ją sama wg własnych proporcji, a zamiast majonezu i keczupu zrobiłam sos jogurtowo-czosnkowy. Zjadłyśmy w 4 osoby całą sałatkę, a co najważniejsze, niejadki w postaci moich przyjaciółek były zachwycone, co było dla mnie największym komplementem, gdyż trudno trafić w ich gust kulinarny.
A takową przyprawę gyros można użyć zarówno do marynowania mięsa, do obiadu, właśnie do sałatki, więc proszę nie kupujcie gotowców, bo można to wykonać samemu. Skoro ja potrafię, to wy także. ;)
Sałatka z domową przyprawą gyros
sos jogurtowy:
Składniki przyprawy gyros wymieszać w misce.
Sos. Jogurt powinien być gęsty dzięki czemu nie spłynie na dno sałatki. Ja miałam normalny i tak się niestety właśnie stało. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, miętę, natkę pietruszki, pieprz do smaku. Można dodać łyżkę majonezu jeśli ktoś lubi.
Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki, ale można także usmażyć od razu na oleju. Usmażone mięso odsączyć z oleju i odstawić do ostygnięcia. Ogórki, paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować drobno. Na suchej patelni usmażyć grzanki z chleba.
Sałatkę układać warstwami w przezroczystej misce lub innym naczyniu: 1 - kurczak
2 - ogórki 3 - papryka
4 - warstwa jogurtu
5 - kukurydza 6 - pomidory
7 - warstwa jogurtu
8 - ser starty 9 - kapusta 10 - grzanki
Tak przygotowaną sałatkę powinno się wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Sałatka z domową przyprawą gyros
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3-4 ogórki konserwowe
- papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- ser żółty
- sos jogurtowy domowy
- kromka chleba lub kawałek bułki na grzanki
- przyprawa gyros domowa
- olej rzepakowy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mięty
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy (utłuczona w moździerzu)
- szczypta soli (ok 1/3 do 1/2 łyżeczki)
sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu (najlepiej gesty, który się nie rozpłynie)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonej mięty
- łyżeczka natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
Składniki przyprawy gyros wymieszać w misce.
Sos. Jogurt powinien być gęsty dzięki czemu nie spłynie na dno sałatki. Ja miałam normalny i tak się niestety właśnie stało. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, miętę, natkę pietruszki, pieprz do smaku. Można dodać łyżkę majonezu jeśli ktoś lubi.
Piersi kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki, ale można także usmażyć od razu na oleju. Usmażone mięso odsączyć z oleju i odstawić do ostygnięcia. Ogórki, paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować drobno. Na suchej patelni usmażyć grzanki z chleba.
Sałatkę układać warstwami w przezroczystej misce lub innym naczyniu: 1 - kurczak
2 - ogórki 3 - papryka
4 - warstwa jogurtu
5 - kukurydza 6 - pomidory
7 - warstwa jogurtu
8 - ser starty 9 - kapusta 10 - grzanki
Tak przygotowaną sałatkę powinno się wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.