Sałatka makaronowo-brokułowa
Nie jest zbyt fotogeniczna, ale za to smaczna :) Delikatne brokuły, słona feta i makaron tworzą sycącą sałatkę. Proporcje, które podałam są orientacyjne; nic się nie stanie, jeżeli będzie ciut więcej makaronu albo trochę mniej fety (lub na odwrót).
przepis mojej szwagierki
Składniki :
- ok.250 g suchego makaronu (najlepiej grubego np. rurki, kokardki lub świderki)
- 1 brokuł
- 1 op. sera typu feta (ok.250 g)
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól , pieprz
- opcjonalnie : oliwa czosnkowa
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić.
Brokuła podzielić na różyczki, krótko obgotować w lekko osolonym wrzątku - tak, aby różyczki pozostały jędrne. Odcedzić i ostudzić.
Ser feta pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać, ew.doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.
Przed podaniem można skropić oliwą czosnkową.