Sałatka ryżowa z cytrusami.

Sałatka ryżowa z cytrusami.


Rice salad with fruit.
Zdjęcie - Sałatka ryżowa z cytrusami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ryż ugotować metodą kreolską, jest świetny.
Zdjęcie - Sałatka ryżowa z cytrusami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 200g ryżu długoziarnistego

50 g ryżu dzikiego

1 łyżeczka masła

2 mandarynki

1 grapefruit różowy

1 pomarańcza

½ ogórka wężowego

½ owocu granatu

Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka cukru pudru

Sól, pieprz


Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy 2 części wody. Wsypać sól i szybko doprowadzić do wrzenia ,następnie trzymać garnek z ryżem na małym ogniu, bez pokrywki. Trzeba pilnować ,aby woda ciągle „mrugała”. Po 18-20 minutach ryż odcedzić i gorący wsypać znowu do garnka. Dodać 1 łyżeczkę masła (w tym momencie można wsypać zioła ,zieleninę) ,delikatnie pomieszać widelcem i pozostawić na 5 min na maleńkim ogniu. Osobno ugotować ryż dziki. Składniki sosu ubić i wymieszać z ryżem. Ryż dziki możemy wymieszać z białym lub ,jak ja, ułożyć w środku sałatki .Teraz do ryżu dodajemy fileciki cytrusów ,wykładamy na salaterkę ,dekorujemy plasterkami ogórka i obsypujemy pestkami granatu.
Zamiast pestek granatu dobra też jest żurawina.

Kategorie przepisów