Kolejna surówka, którą niedawno zrobiłam. Tym razem improwizacja własna, bo chciałam zużyć napoczętą puszkę kiełków fasoli mung. Wymyśliłam więc na poczekaniu coś takiego :) Surówka bardzo nam smakowała.
Wzięłam grubą Kuchnię Polską i pomyślałam, że przygotuję coś z pierwszego przepisu, na którym otworzę książkę na chybił - trafił. Padło na tą właśnie surówkę. A więc jest - surówka z selera, gruszki i jabłka. Wybrana drogą losowania :)
Sałatka z pieczonym kurczakiem i owocami w jogurtowym sosie curry czyli tzw. sałatka z resztek :) Po zrobieniu sałatki owocowej zostały mi owoce i postanowiłam je wykorzystać w połączeniu z kurczakiem. Z dodatkiem słodkiego dressingu curry to była naprawdę bardzo smaczna sałatka! Zdrowa, lekka i szybko do wykonania.
To bardzo lekkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek np. na kolację. Doskonale komponuje się też jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs z drobiu oraz rybą.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko i ogórka kiszonego – najlepiej kwaśnego – czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu.
Jak wszystkie sałatki ziemniaczane, także ta jest najlepsza zaraz po przygotowaniu i w temperaturze pokojowej. Tak więc powinna być spożyta w tym samym dniu, w którym została zrobiona.
Oczyszczoną rukolę wrzucić na półmisek. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie paski. Czerwoną paprykę i awokado pokroić w słupki. Wszystko razem wymieszać, dodać bazylię i skropić zalewą z suszonych pomidorów...
Zdecydowałam się na prostą, marokańską sałatkę z dodatkiem cukinii i sera feta, znalezioną na BBC Good Food, do której wprowadziłam minimalne modyfikacje. Sałatka jest smaczna, sycąca i łatwa do przygotowania :)
Sama sałatka jest niezwykle urokliwa, tak jak kwiaty mimozy. Pomysł na wykorzystanie paluszków krabowych znalazłam kiedyś na jednej z łotewskich stron z przepisami.
Bardzo smaczna i sycąca zimowa sałatka, która – gdy poda się ją na ciepło - może służyć nawet za bezmięsny obiad. Jeśli lubicie soczewicę i owczy ser – koniecznie spróbujcie :)
Już jakiś czas temu przydybałam tą bakłażanową sałatkę na blogu Bei i kilka razy robiłam zmodyfikowaną wersję, zazwyczaj jako dodatek do mięsa. Ta tutaj, smakuje mi najbardziej. Aromatyczna, lekko pikantna. Pyszna!
Znalazło się w niej między innymi ulubione ostatnio przeze mnie mango i kiwi. Do tego pomarańcza, banan i pestki granatu. Całość doprawiona delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego i soku ananasowego. Polecam.