Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała
Podobnie jak marchewka z groszkiem należy do klasycznych dodatków obiadowych. Doskonale komponuje się z rybami oraz białym mięsem. Niedługo wiosna przyniesie nam świeże, młode warzywka a wtedy taką jarzynkę możemy zrobić na kolację jako samodzielne danie w towarzystwie np. ziołowej bagietki.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 35 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
- 2 małe lub 1 duża kalarepa, pokrojona w półtalarki
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 200 ml bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
- 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- w garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę z kalarepą i zalewamy bulionem,
- całość dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie ( około 15-20 min.),
- doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy pietruszkę,
- mąkę rozprowadzamy niewielką ilością wody, wlewamy do warzyw, lekko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 min.
Inne propozycje:
Botwinka z białym winem i parmezanem
Mix warzyw w sosie serowo ziołowym
Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem