Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała

Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała

Podobnie jak marchewka z groszkiem należy do klasycznych dodatków obiadowych. Doskonale komponuje się z rybami oraz białym mięsem. Niedługo wiosna przyniesie nam świeże, młode warzywka a wtedy taką jarzynkę możemy zrobić na kolację jako samodzielne danie w towarzystwie np. ziołowej bagietki.

 

Zdjęcie - Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  35 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • 2 małe lub 1 duża kalarepa, pokrojona w półtalarki
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 200 ml bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
  • 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
  •  sól
  • pieprz

 

Zdjęcie - Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. w garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę z kalarepą i zalewamy bulionem,
  2. całość dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie ( około 15-20 min.),
  3. doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy pietruszkę,
  4. mąkę rozprowadzamy niewielką ilością wody, wlewamy do warzyw, lekko mieszamy i gotujemy jeszcze 3-4 min.

 

Inne propozycje:

Zdjęcie - Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Botwinka z białym winem i parmezanem

Zdjęcie - Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Mix warzyw w sosie serowo ziołowym

Zdjęcie - Marchewka z kalarepą – jarzynka do ryb i mięs doskonała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem



Kategorie przepisów