Sałatka warstwowa z paluszkami krabowymi
Czas wykonania: 40 minut
Liczba porcji: 6-8
Sałatki typu Mimoza są bardzo popularne w krajach byłego ZSRR. To ułożone warstwowo starte ziemniaki, marchew, jajka, nieraz ryż oraz przeróżne dodatki mięsne lub rybne.
Nazwa tej sałatki pochodzi od jasnych, żółtych kwiatów mimozy, które były niezwykle popularne w sowieckiej Rosji, zwłaszcza w Dniu Kobiet.
Sama sałatka jest niezwykle urokliwa, tak jak kwiaty mimozy. Pomysł na wykorzystanie paluszków krabowych znalazłam kiedyś na jednej z łotewskich stron z przepisami.
Pomysł na Mimozę w wersji z paluszkami krabowymi pochodzi z tego łotewskiego bloga.
SAŁATKA WARSTWOWA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI - Laura
SKŁADNIKI:
Oddzielić białka od żółtek, również osobno zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Paluszki krabowe pokroić w cienkie plasterki.
Składniki sałatki układać warstwowo. Kolejność warstw (od dołu): • połowa startych ziemniaków – oprószyć solą i pieprzem, posmarować połową majonezu
• paluszki krabowe
• białka – oprószyć solą i pieprzem
• starta marchewka
• druga połowa ziemniaków – oprószyć solą i pieprzem, posmarować drugą połową majonezu
• żółtka * Zamiast paluszków krabowych możesz wykorzystać dowolną rybę z puszki (sardynki, makrelę czy tuńczyka), szynkę konserwową lub ser żółty.
SAŁATKA WARSTWOWA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI - Laura
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem Zpierwszegotloczenia.pl i ZT Kruszwica.
Liczba porcji: 6-8
Sałatki typu Mimoza są bardzo popularne w krajach byłego ZSRR. To ułożone warstwowo starte ziemniaki, marchew, jajka, nieraz ryż oraz przeróżne dodatki mięsne lub rybne.
Nazwa tej sałatki pochodzi od jasnych, żółtych kwiatów mimozy, które były niezwykle popularne w sowieckiej Rosji, zwłaszcza w Dniu Kobiet.
Sama sałatka jest niezwykle urokliwa, tak jak kwiaty mimozy. Pomysł na wykorzystanie paluszków krabowych znalazłam kiedyś na jednej z łotewskich stron z przepisami.
Pomysł na Mimozę w wersji z paluszkami krabowymi pochodzi z tego łotewskiego bloga.
SAŁATKA WARSTWOWA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI - Laura
SKŁADNIKI:
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 250 g paluszków krabowych*
- ½ szklanki majonezu
- sól, pieprz
Oddzielić białka od żółtek, również osobno zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Paluszki krabowe pokroić w cienkie plasterki.
Składniki sałatki układać warstwowo. Kolejność warstw (od dołu): • połowa startych ziemniaków – oprószyć solą i pieprzem, posmarować połową majonezu
• paluszki krabowe
• białka – oprószyć solą i pieprzem
• starta marchewka
• druga połowa ziemniaków – oprószyć solą i pieprzem, posmarować drugą połową majonezu
• żółtka * Zamiast paluszków krabowych możesz wykorzystać dowolną rybę z puszki (sardynki, makrelę czy tuńczyka), szynkę konserwową lub ser żółty.
SAŁATKA WARSTWOWA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI - Laura
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem Zpierwszegotloczenia.pl i ZT Kruszwica.