Sałatka z soczewicy, pora i bryndzy

Sałatka z soczewicy, pora i bryndzy

Bardzo smaczna i sycąca zimowa sałatka, która – gdy poda się ją na ciepło - może służyć nawet za bezmięsny obiad. Jeśli lubicie soczewicę i owczy ser – koniecznie spróbujcie :)

Zdjęcie - Sałatka z soczewicy, pora i bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA Z SOCZEWICY, PORA I BRYNDZY
(na 4 porcje)
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 mały por,
75g boczku w plastrach,
100g bryndzy,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka octu winnego,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól i pieprz

Soczewicę przepłukać na sitku, wrzucić na wrzątek i gotować ok. 20 minut, aż będzie miękka. Odcedzić.
Pora dokładnie oczyścić i pokroić w półplasterki.
Boczek pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim boczek, aż będzie chrupiący. Wyjąć i wyłożyć na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Na tą samą patelnię wrzucić pora i smażyć na małym ogniu kilka minut. Dodać bulion i tymianek. Zagotować i gotować jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu, aż bulion prawie całkiem odparuje.
Soczewicę, boczek i ocet winny dodać do pora i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć i dodać do całości.

Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno z grzankami z ciemnego chleba.


(źródło: „To jest pyszne” 4/2009)


Zdjęcie - Sałatka z soczewicy, pora i bryndzy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów