Surówka z kapusty i kiełków fasoli
Kolejna surówka, którą niedawno zrobiłam. Tym razem improwizacja własna, bo chciałam zużyć napoczętą puszkę kiełków fasoli mung. Wymyśliłam więc na poczekaniu coś takiego :) Surówka bardzo nam smakowała. Zjedliśmy ją jako dodatek do kotletów fasolowych (na które przepis niebawem zamieszczę), ale równie dobrze będzie pasować do dań mięsnych.
SURÓWKA Z KAPUSTY I KIEŁKÓW FASOLI
¼ główki białej kapusty,
1 mała marchewka,
½ puszki kukurydzy,
½ puszki kiełków fasoli mung,
2 łyżki oleju,
4 łyżki wody,
2 łyżki octu winnego,
2 łyżeczki cukru,
sól i pieprz do smaku
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i drobno poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać razem kapustę, marchew, kukurydzę i kiełki. Przygotować zalewę, mieszając ze sobą wodę, olej, ocet winny, cukier oraz sól i pieprz. Wlać do surówki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby surówka się „przegryzła”.