Sałatka bakłażanowa.
Już jakiś czas temu przydybałam t ą bakłażanowąsałatkę na blogu Bei I kilka razy robiłam zmodyfikowaną wersję, zazwyczaj jako dodatek do mięsa. Ta tutaj, smakuje mi najbardziej. Aromatyczna, lekko pikantna. Pyszna!
......
Sałatka bakłażanowa ze świeżą natką pietruszki. /Inspiracja przepisemBei/
2 bakłażany, pokrojone w drobną kostkę, ¼ łyżeczki suszonej pepperoncino, sól i świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka octu balsamicznego, natka pietruszki, 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek, do smażenia
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy bakłażany. Solimy, pieprzymy do smaku /zazwyczaj soli trzeba szczodrze/ i smażymy aż z u p e ł n i e zmiękną, a skórka będzie czarna. Do upieczonych bakłażanów dodajemy świeżą, posiekaną pietruszkę i odrobinę octu balsamicznego. Najsmaczniejsza jest po wystudzeniu.
Sałatkę podałam z grillowaną piersią z kurczaka.
Smacznego!
I pozytywny, wiosenny akcent - w końcu to już tuż tuż! :)