Ciekawy smak wędzonej ryby w połączeniu z ziemniakami, mozzarellą oraz sezamem na ciepło kotleciki smakują wyśmienicie, a na zimno najbardziej lubię podane z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym chili. Polecam
Delikatne i chrupiące dzięki migdałowej panierce. Świetnie smakują na gorąco z różnego rodzaju surówkami oraz na zimno z ulubionym dipem. Do zrobienia tych pulpecików wykorzystałam mięso nototenii.
Pączusie mimo dodatku delikatnego mięsa krewetek są ostre i charakterystyczne w smaku za sprawą czosnku i anchois. Nie posmakują wszystkim, polecam je więc zdecydowanie osobom lubiącym mocne smaki.
Do wigilii daleko, jednak karpia można podać również w taki szarobury przedwiosenny dzień. Zwłaszcza jeśli podamy go w takiej formie. Karp usmażony w delikatnej panierce z semoliny podany z dipem. Taki mocno czosnkowy sos, z posmakiem koperku oraz dodatkiem chrupiących orzechów świetnie współgra ze smażoną rybą.
Pozostał mi więc rodzimy Pan Karp. Żeby nie bawić się w wydłubywanie tych najmniejszych haczykowatych ości, zrobiłam kotlety. Na ryby słodkowodne to dobry patent. Kotlety podałam z warzywami gotowanymi na parze.
Japońskie przepisy mają to do siebie, że przeważnie są niezwykle proste do zrobienia. (...) Ma być świeżo, szybko i... ładnie :) Ten przepis na łososia właśnie taki jest. W czasie, gdy gotuje się ryż, przyrządzamy łososia. W czasie, gdy łosoś się piecze, robimy majonez wasabi. W efekcie pyszny obiad jest gotowy w niecałe pół godziny ;)
Przygotowanie tarty zaczynamy od zagniecenia składników. Kiedy otrzymamy jednolite ciasto rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tart. Wsadzamy do lodówki na ok. 1h...
Mamy tu połączenie kwaśnej limonki i ostrej papryczki chili, delikatnych krewetek i wyrazistej dymki. Aromat mięty również jest wyczuwalny i przypomina o wietnamskich inspiracjach tego dania. Serdecznie polecam!
Ryba i ziemniaki w połączeniu z przyprawami rodem z kuchni indyjskiej, to świetne połączenie smaków. Do kotlecików wystarczy podać podsmażoną cebulę z czosnkiem i dodatkiem świeżych pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę, doprawionych cukrem, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
Kolejna propozycja na szybki obiad z moją ulubioną rybą. Świeża makrela jest u nas mało znanym składnikiem. Niestety rzadko można znaleźć ją w sklepach (...) .Trudno jest zrozumieć ten stan rzeczy. Ryba jest przepyszna, mało skomplikowana w przygotowaniu (nie ma łusek) i naprawdę tania.
Takie dania naprawdę lubię: wyraziste, nietypowe, a przy tym zdrowe i sycące. Połączenie łososia z cynamonem może nie jest zbyt oczywiste, ale jak najbardziej udane! Smak miodu i cynamonu oraz kuskusu z rodzynkami kontrastuje z pikantnym jogurtem z dodatkiem harissy
Przepis ten zdecydowanie należy do czołówki moich ulubionych... Kto raz spróbuje na pewno wróci po te smaki... Sos lekko słony, z nutką wina ryżowego i imbiru pasuje tu idealnie... Do tego delikatnie słone nori i rozpływająca się w ustach ryba... Niebo...