Miętowe krewetki po wietnamsku
Moja dzisiejsza propozycja - marynowane w mięcie krewetki z pikantnym sosem i makaronem z fasoli mung - świetnie sprawdzi się na lekki i zdrowy, a przy tym sycący obiad. To pełne smaku danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mamy tu połączenie kwaśnej limonki i ostrej papryczki chili, delikatnych krewetek i wyrazistej dymki. Aromat mięty również jest wyczuwalny i przypomina o wietnamskich inspiracjach tego dania. Serdecznie polecam!
Miętowe krewetki po wietnamsku
z makaronem sojowym
- 250g krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki soku z limonki
+ 1 łyżka
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki ostrego sosu chili
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cebula dymka
- 100g makaronu "sojowego"
Wymieszać posiekany czosnek, miętę, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżki soku z limonki.
Dodać oczyszczone krewetki, wymieszać, by pokryły się marynatą i odstawić na pół godziny.
W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę soku z limonki, resztę oleju, sos rybny, cukier i sos chili.
Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i smażyć krewetki, po 1-2 minuty z każdej strony.
W miseczkach rozłożyć ugotowany w międzyczasie makaron, a na nim krewetki.
Polać połową uprzednio przygotowanego sosu i posypać posiekaną chili i dymką.
Podawać z resztą sosu i cząstkami limonki.
Inspiracja stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal