Cynamonowy łosoś z kuskusem i jogurtem z harissą
Takie dania naprawdę lubię: wyraziste, nietypowe, a przy tym zdrowe i sycące. Połączenie łososia z cynamonem może nie jest zbyt oczywiste, ale jak najbardziej udane! Smak miodu i cynamonu oraz kuskusu z rodzynkami kontrastuje z pikantnym jogurtem z dodatkiem harissy (której oczywiście możecie użyć mniej, jeśli wolicie łagodniejszy). To zestawienie powinno przypaść Wam do gustu, w każdym razie ja byłam zachwycona;) W dodatku przepis jest naprawdę prosty i szybki, w sam raz do wykorzystania w tygodniu, kiedy zwykle brakuje czasu.
Cynamonowy łosoś z kuskusem
i jogurtem z harissą
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu + spora szczypta
- 2 filety z łososia (razem ok. 250g)
- 100g kuskusu
- 2 łyżki rodzynek
- pęczek kolendry, posiekany
- 200ml wody
- sól, pieprz
- 150g jogurtu, najlepiej greckiego
- 1 czubata łyżeczka harissy
Wymieszać miód, olej, 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli i pieprzu.
W płaskim naczyniu umieścić łososia i dokładnie pokryć go mieszanką.
Wymieszać kuskus, rodzynki, większość kolendry i szczyptę soli.
Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić.
Rozgrzać trochę oleju na patelni i włożyć na nią łososia.
Smażyć po kilka minut z każdej strony, w zależności od wielkości kawałka.
W międzyczasie wymieszać jogurt z harissą.
Przemieszać kuskus widelcem i podawać razem z łososiem
polanym jogurtem i posypanym resztą kolendry.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 510 kcal