Ogniste kulki rybne
Przepis pochodzi z jednego z wielu programów kulinarnych, które bardzo często oglądam. Kiedy zobaczyłam te małe pyszności na ekranie stwierdziłam, że muszę je zrobić koniecznie, jak najszybciej. No i zrobiłam:) Pączusie mimo dodatku delikatnego mięsa krewetek są ostre i charakterystyczne w smaku za sprawą czosnku i anchois. Nie posmakują wszystkim, polecam je więc zdecydowanie osobom lubiącym mocne smaki. A tak poza tym są bardzo smaczne, dla mnie lepsze na drugi dzień. Słodkawe ciasto idealnie kontrastuje z intensywnym nadzieniem, a otoczka z pieprzem kajeńskim dodaje im pazura.
Ogniste kulki rybne (16 szt)*: Ciasto:
- 100 ml ciepłego mleka
- 4 g suszonych drożdży
- 250 g mąki chlebowej
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 40 g miękkiego masła
- 1 żółtko
Nadzienie z anchois:
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 4 fileciki anchois
- szczypta grubej soli morskiej
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- skórka otarta z ½ cytryny
- 1 żółtko
- 50 ml oliwy z oliwek
- 150 g ugotowanych brązowych krewetek koktajlowych (użyłam zwykłych ugotowanych krewetek koktajlowych)
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej (użyłam kolendry)
- olej do smażenia
- 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 1 łyżka papryki, szczypta soli do obtoczenia
Ciasto Mleko mieszam z drożdżami, odstawiam na kilka minut. W misce mieszam mąkę, cukier sól. Dodaję masło, ucieram między palcami. Następnie dodaję żółtko i mleko z drożdżami, zagniatam ciasto. Zagniecione ciasto wyrabiam przez ok 10 min do czasu aż stanie się gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto przekładam do czystej miski, przykrywam folia spożywcza, odstawiam w ciepłe miejsce na ok 45 min do czasu aż podwoi objętość.
Nadzienie W misce umieszczam czosnek, anchois, sól morska i sok z cytryny, rozdrabniam wszystko przy pomocy blendera. Dodaję żółtko, ponownie wszystko miksuję. Dodaje powoli oliwę z oliwek stale miksując do czasu uzyskania konsystencji majonezu (majonez z anchois można zrobić również w moździerzu). Następnie dodaję krewetki, pietruszkę, skórkę z cytryny, mieszam wszystko dokładnie. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 16 równych części, z każdej części formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Na środek każdego placuszka nakładam 1 łyżeczkę farszu, dokładnie sklejam brzegi ciasta, formuję na kształt małego pączka.
Gotowe pączusie smażę na głębokim oleju ok 3 min z każdej strony do czasu aż staną się złociste. Usmażone pączusie przekładam na chwilę na ręcznik papierowy, następnie jeszcze gorące obtaczam w mieszance soli, cukru, papryki i pieprzu kajeńskiego.
Smacznego
* Przepis pochodzi z programu 'The Fabulous Baker Brothers'