Krewetki po kreolsku
Przepyszne krewetki, z cudownie kolorowymi dodatkami, podane z ryżem - kwintesencja kreolskiej kuchni.
Ten przepis został zgłoszony do IV zadania w konkursie Bloger Chef, jako danie główne.
Krewetki po kreolsku - Laura
SKŁADNIKI:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić oprószoną solą cebulę, dodać seler i smażyć chwilę razem. Dodać paprykę oraz czosnek i smażyć na wolnym ogniu, aż papryka lekko zmięknie.
Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, najlepiej wyłożyć je na duże sito i przelać gorącą wodą.
Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i dusić razem około pół godziny. Doprawić a na 5 minut przed podaniem dodać krewetki.
Podawać z ryżem.
Ten przepis został zgłoszony do IV zadania w konkursie Bloger Chef, jako danie główne.
Krewetki po kreolsku - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 kg krewetek (bez pancerzy, mogą być z ogonkiem)
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 50-60 dkg pomidorów z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 -2 liście laurowe
- 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól. pieprz
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić oprószoną solą cebulę, dodać seler i smażyć chwilę razem. Dodać paprykę oraz czosnek i smażyć na wolnym ogniu, aż papryka lekko zmięknie.
Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, najlepiej wyłożyć je na duże sito i przelać gorącą wodą.
Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i dusić razem około pół godziny. Doprawić a na 5 minut przed podaniem dodać krewetki.
Podawać z ryżem.