Krewetki po kreolsku

Krewetki po kreolsku
Przepyszne krewetki, z cudownie kolorowymi dodatkami, podane z ryżem - kwintesencja kreolskiej kuchni.
Ten przepis został zgłoszony do IV zadania w konkursie Bloger Chef, jako danie główne.
Zdjęcie - KREWETKI PO KREOLSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krewetki po kreolsku - Laura
SKŁADNIKI:
  • 1 kg krewetek (bez pancerzy, mogą być z ogonkiem)
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 50-60 dkg pomidorów z puszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 -2 liście laurowe
  • 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól. pieprz
Najpierw należy przygotować warzywa. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobniutko posiekać. Seler i papryki opłukać. Seler pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę.
Zdjęcie - KREWETKI PO KREOLSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić oprószoną solą cebulę, dodać seler i smażyć chwilę razem. Dodać paprykę oraz czosnek i smażyć na wolnym ogniu, aż papryka lekko zmięknie.

Jeśli korzystacie z mrożonych krewetek, najlepiej wyłożyć je na duże sito i przelać gorącą wodą.

Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i dusić razem około pół godziny. Doprawić a na 5 minut przed podaniem dodać krewetki.

Podawać z ryżem.

Kategorie przepisów