Zagotować wodę z octem oraz cukrem, ostudzić i marynować w niej śledzie przez ok. 12-24 godzin. Odcedzić i osuszyć śledzie, a następnie pokroić je na ok. 3 cm kawałki. Zetrzeć ogórki na grubej tarce i wymieszać z wodą spod ogórków...
Fajny pomysł na przekąskę dla amatorów śledzi. Wyrazisty smak tych ryb doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami i lekko pikantną rukolą. I chociaż śledzie zwykle nie są zbyt fotogeniczne, te roladki całkiem ładnie prezentują się na imprezowym stole ;)
Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na kotlety jaglane (z kaszy jaglanej) z tuńczykiem. Wyjątkowo zdrowe składniki a kotleciki naprawdę są smaczne. Kasza jaglana do tej pory nie należała do moich ulubionych ale teraz to się zmieni, bo odkrywam jej nowe zastosowania… :)!
Wędzona makrela jest niesłychanie wdzięcznym produktem do tworzenia rozmaitych smarowideł do chleba.Ponieważ bardzo lubimy ryby,przetwarzam je na rozamite sposoby.
Kolejny przepis kuchni chińskiej, która w ostatnim czasie chyba gości u mnie najczęściej.
Wszyscy z zazdrością patrzą, kiedy to w pracy na talerz wyciągam coraz to lepsze smakołyki.
Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko, najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie.
Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne.
Dlaczego właśnie śledzik? Kiedyś wielki post był bardziej przestrzegany niż obecnie. Dlatego ostatni dzień karnawału był obchodzony bardzo hucznie, a stoły na biesiadach uginały się od smakołyków. Było dużo alkoholu, mięs, słodkości. Ale była też obowiązkowo potrawa, która zwiastowała post. Był to śledź. Miał on zapowiadać biesiadnikom, że już następnego dnia zacznie się post, a wraz z nim 40 chudych dni.