Wędzona makrela do chleba z suszonymi pomidorkami
Wędzona makrela jest niesłychanie wdzięcznym produktem do tworzenia rozmaitych smarowideł do chleba.Ponieważ bardzo lubimy ryby,przetwarzam je na rozamite sposoby.Dzisiejszy przepis jest naprawdę błyskawiczny i kilkuskładnikowy.Pierwowzór z dawnych czasów zawierał w swoim składzie majonez,teraz zastąpiła go musztarda.I wystarczy,makrela ani tak należy do bardzo tłustych ryb.Do pasty oprócz tradycyjnie cebulki i ogórków dodałam jedynie ulubione i własnoręcznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe.Pyszne,słodziutkie.Przepis na suszone pomidory znajdziesz tutaj.Zapraszam do przepisu!
Składniki:
1 wędzona makrela
1 cebula
2-3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
5-10 suszonych pomidorków z oleju
1-2 łyżki musztardy
odrobina soli
Wykonanie:
- Rybę obrać ze skóry i pozbawić ości,nastepnie rozgnieść widelcem.W drobniutką kostkę pokroić cebulę.Wymieszać z odrobiną soli,aby trochę zmiekła.Ogórki i pomidorki. pokroić również w drobniutką kostkę.Polecałabym raczej ogórki konserwowe.Pasta bardzo zyskuje na smaku.Wymieszać i gotowe.Gdyby pasta byłaby za sucha dodać oliwy z pomidorków.Smacznego!