Śledzie "po kaszubsku"- pyszne
Bajecznie pyszne,proste do przygotowania ,pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub.Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie,zrób je chociaż na święta.Są tak rewelacyjne,że jako pierwsze znikną spośród innych potraw.Jedząc je łatwo mozna stacić jednak umiar,a trzeba uważać,ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych.
Składniki:
8-10 płatów solonych śledzi
3 cebule
100-150 ml oleju
4 łyżki octu 10%
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
3-5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
płaska łyżeczka ziaren gorczycy
Wykonanie:
- śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę,śledzie mocno solone nawet do 3 godzin.Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżą
- rozgrzać olej i zeszklić cebulę.Dodać cukier,przesmażyć do rozpuszczenia.Dolać ocet,dodać koncentrat pomidorowy,listki laurowe i ziele angielskie i wlać resztę oleju.Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć.Marynatę wystudzić
- śledzie wyjąć z wody,osuszyć w ręczniku papierowym.Przekroić każdego śedzia na 3 lub 4 części.Układać w słoju warstwami,naprzemiennie śledzie z marynatą pomidorowo-cebulową.Przechowywać w lodówce do 3 tygodni