Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami
Święta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!
Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami
(słoiczek ok. 400 ml)
przygotowanie. 1 godzina
Składniki:
- 6 płatów śledzia matias w oleju
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 3 suszone śliwki, pokrojone w paski
- 2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżki suszonego majeranku
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki cukru
- chlust octu z białego wina
Przygotowanie:
- Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki.
- W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie przecedź je przez gęste sitko lub gazę (zachowaj wywar) a grzyby posiekaj.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.
- Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki.
Smacznego!
*Rada: Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie od czasu do czasu ją zmieniając i też świetnie się sprawdzą w tym przepisie.
English version
Herring with dried mushrooms and prunes
(400 ml jar)
Ingredients:
- 6 herring fillets
- 50 g of dried mushrooms
- 2 onions, sliced
- 3 prunes, cut into strips
- 2 tablespoons oil Kujawski with garlic and basil
- 2 tablespoons of tomato paste
- 2 bay leaves
- ½ tablespoons dried marjoram
- 3 all spice peppercorns
- ½ teaspoon of sugar
- splash of white wine vinegar
Preparation:
- Soak the herring in cold water for an 1 hour, and cut them into 3 cm pieces.
- In the meantime time, soak dried mushrooms in boiling water, set aside for an hour. Next bring to the boil and cook for 10 minutes. Strain it through a fine sieve or cheesecloth (save the broth) and chop the mushrooms.
- In a large skillet, over medium heat, warm the oil and add the onions. Cook until translucent and add the mushrooms with the broth. Cook until almost evaporates and add the plums, tomato paste, bay leaves, marjoram and allspice. Season the with salt, pepper, sugar and vinegar and set aside to cool.
- Place the herring in a jar, alternating with the prepared onions and let it sit for one day in the refrigerator.
Enjoy!