Duński półmisek śledziowy

Duński półmisek śledziowy

Dawno nie serwowałam śledzi, a że spodobał mi się przepis znaleziony na blogu Ani, postanowiłam i ja go wypróbować, zwłaszcza że akurat miałam w lodówce wszystkie składniki do sosu. Sos przypomina w smaku znany wszystkim sos tatarski, jest jednak bardziej wyrazisty dzięki kaparom i curry. Bardzo nam smakował (zwłaszcza mojemu M.) i doskonale pasował do śledzi :)
Taki oto półmisek śledziowy zjedliśmy na śniadanie, choć w Danii podaje się go także jako przekąskę, z dodatkiem połówek jajek na twardo, a nawet z gorącymi ziemniakami.

Zdjęcie - Duński półmisek śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DUŃSKI PÓŁMISEK ŚLEDZIOWY
4-6 filetów śledziowych (matiasy),
3 łyżki kaparów,
3 łyżki posiekanej cebuli (użyłam czerwonej),
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanego koperku,
2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka curry,
1 łyżka ketchupu, koperek do dekoracji

Filety śledziowe moczyć przez noc. Odsączyć i pokroić w małe kawałki. Ułożyć na półmisku.
Posiekać kapary, cebulę, szczypiorek, koperek i ogórki konserwowe. Wymieszać śmietanę z majonezem, ketchupem i curry. Połączyć z posiekanymi składnikami. Powstałym sosem polać śledzie na półmisku.
Udekorować gałązkami koperku.


Zdjęcie - Duński półmisek śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów