Tatar śledziowy

Tatar śledziowy
Zdjęcie - Tatar śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewe1elacyjnie.Przekonajcie się sami.

Składniki na 4 porcje:
Zdjęcie - Tatar śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
3 filety śledziowe
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłek
szczypta soli i cukru pudru
1 niewielki twardy ogórek kiszony
4-5 marynowanych grzybków
1 małe jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz z młynka
1 surowe żółtko-opcjonalnie (nie dałam)

Wykonanie:
  • obraną cebulę pokroić w drobną kostkę,posypać szczyptą soli i cukru pudru,skropić sokiem z cytryny
  • wymoczone,umyte filety śledziowe osuszyć,pokroić w drobną kostkę,posypać pieprzem,dodać surowe żółtko
  • ogórka i grzybki marynowane drobno pokroić.Połączyć wszystkie składniki,polać oliwą,bardzo dokładnie wymieszać
  • jabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowego
  • podawać schłodzone
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Zdjęcie - Tatar śledziowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów