Tatar śledziowy
Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych.Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć.Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewe1elacyjnie.Przekonajcie się sami.
Składniki na 4 porcje:
3 filety śledziowe
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny+do skropienia jabłek
szczypta soli i cukru pudru
1 niewielki twardy ogórek kiszony
4-5 marynowanych grzybków
1 małe jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz z młynka
1 surowe żółtko-opcjonalnie (nie dałam)
Wykonanie:
- obraną cebulę pokroić w drobną kostkę,posypać szczyptą soli i cukru pudru,skropić sokiem z cytryny
- wymoczone,umyte filety śledziowe osuszyć,pokroić w drobną kostkę,posypać pieprzem,dodać surowe żółtko
- ogórka i grzybki marynowane drobno pokroić.Połączyć wszystkie składniki,polać oliwą,bardzo dokładnie wymieszać
- jabłko pokroić w cienkie plasterki i gałkownicą do lodów układać na plasterkach jabłka porcje tatara śledziowego
- podawać schłodzone