Pstrąg z pieca z warzywami
Pstrąg jest jedną z tych ryb , które chyba zjadam najczęściej i które najbardziej lubię.
Smażony na patelni z masełkiem , czosnkiem i koperkiem …. duszony z porami … albo tak jak dziś zapiekany z ziemniakami i innymi warzywami.
Przyrządzony w ten sposób jest niesamowicie aromatyczny … delikatny … i soczysty.
Dzięki dodatkowi warzy takie danie syci na długie godziny.
Pomysł w sam raz na dzisiejszy obiad!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* pstrąg – 1 szt
* masło – 2 łyżki
* czosnek – 1 główka
* ziemniaki – ok. 200 g
* marchew – 1 duża szt
* cebula biała – 1 szt
* cebula czerwona – 1 szt
* kukurydza – 2 łyżki
* sól
* pieprz
* papryka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wypatroszoną rybę oczyszczamy , osuszamy.
W środku nacieramy niewielką ilością masła … posypujemy solą i dodajemy posiekany ząbek czosnku.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy.
Wkładamy rybę, dodajemy podgotowane wcześniej obrane ziemniaki , pokrojoną marchew, cebulę, czosnek i odsączoną z zalewy kukurydzę.
Całość oprószamy solą , pieprzem i papryką.
Na górę ścieramy resztę masła.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!