Pstrąg z pieca z warzywami

Pstrąg z pieca z warzywami

Pstrąg jest jedną z tych ryb , które chyba zjadam najczęściej i które najbardziej lubię.

Smażony na patelni z masełkiem , czosnkiem i koperkiem …. duszony z porami … albo tak jak dziś zapiekany z ziemniakami i innymi warzywami.

Przyrządzony w ten sposób jest niesamowicie aromatyczny … delikatny … i soczysty.

Dzięki dodatkowi warzy takie danie syci na długie godziny.

Pomysł w sam raz na dzisiejszy obiad!

Spróbujcie!

Zdjęcie - PSTRĄG Z PIECA Z WARZYWAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - PSTRĄG Z PIECA Z WARZYWAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* pstrąg – 1 szt

* masło – 2 łyżki

* czosnek – 1 główka

* ziemniaki – ok. 200 g

* marchew – 1 duża szt

* cebula biała – 1 szt

* cebula czerwona – 1 szt

* kukurydza – 2 łyżki

* sól

* pieprz

* papryka

Zdjęcie - PSTRĄG Z PIECA Z WARZYWAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wypatroszoną rybę oczyszczamy , osuszamy.

W środku nacieramy niewielką ilością masła … posypujemy solą i dodajemy posiekany ząbek czosnku.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy.

Wkładamy rybę, dodajemy podgotowane wcześniej obrane ziemniaki , pokrojoną marchew, cebulę, czosnek i odsączoną z zalewy kukurydzę.

Całość oprószamy solą , pieprzem i papryką.

Na górę ścieramy resztę masła.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Zdjęcie - PSTRĄG Z PIECA Z WARZYWAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów