Łosoś z patelni. Z masłem i pietruszką.
Kolejny przepis, gdzie produkt mówi sam za siebie.
Piękny kawałek łososia atlantyckiego. Pieczony na klarowanym maśle,
zielona pietruszka, sól i świeżo mielony pieprz. Cóż więcej potrzeba?
Polecam!
Łosoś z patelni.
/porcja dla dwóch osób/
2 filety z łososia /u mnie łosoś atlantycki/ 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony pieprz, do smaku natka pietruszki, drobno posiekana 2 łyżki dobrej jakości masła /najlepiej sklarowanego/ plasterek cytryny
*puree ziemniaczane, puree z dyni lub ryż basmati, do podania
Łososia smarujemy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, kładziemy rybę i smażymy krótko z obu stron (zależnie od wielkości i grubości kawałka, ok 2 - 3 min z każdej strony). Łosoś w środku powinien być wilgotny i różowy, a płaty mięsa powinny łatwo się oddzielać.
Łosia skrapiamy odrobiną soku z cytryny, posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. na kremowym puree ziemniaczanym.
Smacznego!