Zaczynam odczuwac goraczke przedswiateczna. Gdzie sie nie rusze tam wszyscy dyskutuja o prezentach, o swiatecznym menu, planuja Wigilie. Czuje sie jakos niezorganizowana w tym roku, a mysl o swietach mimo iz bardzo przyjemna to jednak zostala zepchnieta przeze mnie na dalszy plan. Nawet menu nie obmyslilam w tym roku.
Już dawno chciałam zrobić paszteciki, ale jakoś się nie składało. Mój synek je bardzo lubi, więc pomyślałam, że paszteciki z mięsem będą odpowiednią świąteczną potrawą i świetnie będą pasować do czerwonego barszczu. Przedstawiam zatem moje pierwsze paszteciki z przepisu znalezionego na stronie Domowe Gotowanie. Pyszne!
Schab pod pierzynką robię dość często. Jest naprawdę bardzo smaczny i efektowny, choć niestety kaloryczny i trochę zbyt tłusty. Wszystko przez sporą ilość majonezu, ale czasami można sobie na taką rozpustę pozwolić. Pieczarki i marchew pasują do siebie idealnie, choć przyznam szczerze, że trochę się tego obawiałam. Polecam jako ciekawostkę. Naprawdę warto :)
Pyszne danie, idealne na zimową porę. Rogrzewa i naprawdę dobrze smakuje. Ziemniaki wymieszane z musztardą francuską podpasowały nam tak bardzo, że nieraz nawet przyrządzam je jako samodzielny dodatek do obiadu. To połączenie jest idealne. Naprawdę polecam!
Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.
Moją pierwszą propozycją jest potrawa znaleziona jakiś czas temu na blogu "Zapiski kuchenne Peli". Spodobała mi się jej nazwa - Ogień smoka. Lubię wyraźne, pikantne potrawy i dlatego też bez większego wahania się na nią skusiłam.
Przepis na udka po cygańsku, który znalazłam u Edysi, okazał się tak fantastyczny jak to zapowiadała. Naprawdę udka przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne, delikatne, kruche i aromatyczne. Jest to przepis na szóstkę z plusem.
Nie sądziłam, że gotowany brokuł tak świetnie połączy się z chrupiącym selerem naciowym. Sałatka jest bardzo prosta, szybka wykonaniu i smaczna. Zachęcam.
Cordon Bleu kojarzy mi się wbrew pozorom nie z Francją, a z Hiszpanią. Było to najczęściej zamawiane danie przez moje dziecko podczas ostatniego pobytu w Hiszpanii.Ale zacznę od początku.
Porkolt to węgierskie danie z wieprzowiny ale znalazłam wersję z kurczakiem, co bardziej mi odpowiada. Danie wyszło przepyszne, mięciutki i aromatyczny kurczak z kluskami, których się trochę obawiałam ale zupełnie niepotrzebnie.
Dzis rano pomyslalam sobie, ze podziele sie z Wami kolejnym slodkim przepisem, jednak w ciagu dnia moj slodki nastroj ulegl drastycznej zmianie. Pod jego wplywem zamiast na slodko bedzie na slono. Mimo to mam nadzieje, ze i tak bedzie smacznie.
Jedna z moich ulubionych zapiekanek! Pyszna i niby prosta, a jednak nie zawsze sie udaje. Po upieczeniu z jogurtu i mleka powinien powstać serek, ale nigdy nie powstanie, jeśli - dodasz koziego domowego twarożku - choćby odrobinę albo użyjesz mleka koziego czy krowiego homogenizowanego.
Jestem wielbicielką makronów i jest to mój nałóg. Czasami wchodzę do sklepu bez potrzeby i żeby nie wyjść z pustym koszykiem kupuję makaron. Zawsze mam spory zapas a już szczególnie uwielbiam makaron o różnorodnym kształcie. Ostatnio spotkałam takie malutkie kolanka i myślę do czego by ładnie wyglądały.
W ramach akcji Z widelcem po Azji proponuję dzisiaj śniadanie po japońsku. Akcja ta okazuje się dla mnie trudniejsza niż przewidywałam ponieważ kuchnia azjatycka zawiera wiele składników u mnie w domu niejadalnych lub ledwo tolerowanych.