Porkolt z kurczaka z galuszkami
Porkolt to węgierskie danie z wieprzowiny ale znalazłam wersję z kurczakiem, co bardziej mi odpowiada. Danie wyszło przepyszne, mięciutki i aromatyczny kurczak z kluskami, których się trochę obawiałam ale zupełnie niepotrzebnie. Myślałam, że przy tej ilości mąki na jedno jajko, kluski wyjdą twarde ale wyszły tak dobre, że mogłabym je wyjeść same, tylko z sosem. Zwiększyłam jedynie ilość mleka bo inaczej ciasto nie skleiłoby się. Jestem bardzo zadowolona z tego dania i będę do niego wracać. Przepis pochodzi ze starego numeru Mojego Gotowania.
Składniki na porkolt:
- 1 kg udek kurczaka
- sól
- 2 cebule
- 2 żółte papryki (u mnie czerwone)
- 4 łyżki oleju
- łyżka papryki w proszku
- 2 małe pomidory
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
Z udek zdjąć skórę, mięso naciąć i posolić. Cebule obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Papryki i cebule poddusić na oleju. Dodać udka, podsmażyć. Wsypać paprykę w proszku, pokrojone na kawałki pomidory i sól, wlać 1 i 1/2 szklanki wody. Przykryć i gotować do miękkości.(ok.50 min.) Pod koniec dodać śmietanę, przyprawić ostrą papryką. Podawać z galuszkami.
Składniki na galuszki:
- 1 jajko
- 10 łyżek mąki
- sól
- łyżka mleka (zwiększyłam ilość mleka na ok. 10 łyżek)
- łyżka smalcu
Jajko roztrzepać, dodac mąkę, szczyptę soli, wlać mleko. Utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość około 5 mm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować, aż wypłyną. Odcedzić i wymieszać ze smalcem. Podawać z kurczakiem.
Smacznego:)