Schab w sosie
Bardzo delikatny i mięciutki schab w sosie z czosnkiem mojemu ,,R,, bardzo smakowało choć czosnku nie lubi a dzieci wprost się zajadały :-) polecam
- 6 dużych kotletów schabowych
- 6 ząbków czosnku
- 4 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 4 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 2 szklanki wody
Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszać z solą i natrzeć tym kotlety - posypać każdy odrobiną majeranku, ułożyć jeden na drugim. Mięso przełożyć do miski i pozostawić w chłodnym miejscu na ok minimum godzinkę by przeszło przyprawami. Po tym czasie mięso przełożyć do garnuszka zalać wodą dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie gdy mięso będzie już miękkie można zagęścić sos zawiesiną z mąki, wody i śmietany.
Smacznego