Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato
1

Leczo z kiełbasą lekko pikantn…

Anula Anula
ekspansja-smaku

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa

Gulyásleves - węgierska zupa g…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tort węgierski czekoladowo-wiśniowy dla NieAlergika
1

Tort węgierski czekoladowo-wiś…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami

Gulyásleves - węgierska zupa g…

food² food²
Food Square

Fasola Jaś z suszonymi śliwkami

Fasola Jaś z suszonymi śliwkam…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Sałatka w occie i oleju z ogórków i papryki na zimę

Sałatka w occie i oleju z ogór…

Anula Anula
ekspansja-smaku

Paprykowo- cukiniowa zupa krem
2

Paprykowo- cukiniowa zupa krem

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas

Wieprzowina z paprykowym sosem…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym
2

Pulpeciki w sosie paprykowo-po…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Pikantny ryż z papryczkami chilli

Pikantny ryż z papryczkami chi…

Dzi Dzi
karmelowy

Papryczki  faszerowane -zapiekane w piecu
1

Papryczki faszerowane -zapiek…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com