Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Węgierska zupa  gulaszowa
4

Węgierska zupa gulaszowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Langosz- węgierski fast food
1

Langosz- węgierski fast food

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato
1

Leczo z kiełbasą lekko pikantn…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa

Gulyásleves - węgierska zupa g…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tort węgierski czekoladowo-wiśniowy dla NieAlergika
1

Tort węgierski czekoladowo-wiś…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z grochu z pieczarkami

Pasztet z grochu z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gęsia pierś confit z rydzami i cydrem

Gęsia pierś confit z rydzami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Grzybki marynowane - kuchniabazylii.pl

Grzybki marynowane - kuchniaba…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Bezmięsny pasztet grzybowy

Bezmięsny pasztet grzybowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Filety z kurczaka z warzywami w sosie musztardowym
2

Filety z kurczaka z warzywami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grzyby duszone w wolnowarze

Grzyby duszone w wolnowarze

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary