Bogracz

Na chłodne, krótkie zimowe dni niezbędne są potrawy rozgrzewające i do takich właśnie należy bogracz, czyli zupa węgierska. Gotując ją, opierałam się na kilku przepisach różniących się drobnymi szczegółami. Zrezygnowałam jedynie z ostrej papryki, ponieważ zupa przeznaczona była również dla dzieci.

Składniki:

60 dag wołowiny bez kości

2 duże cebule

2 strąki różnokolorowej papryki

1 duży pomidor (zimą lepiej skorzystać z pomidorów w puszce)

2 ząbki czosnku

marchewka, pietruszka, kawałek selera

3-4 ziemniaki

100 g pieczarek (to mój dodatek)

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

sól, pieprz

smalec do smażenia

W dużym rondlu rozpuść smalec, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż lekko się zarumieni. Zdejmij rondel z ognia i dodaj paprykę w proszku, wszystko dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone w niewielką kostkę mięso, podsmaż lekko (uważając, aby nie przypalić papryki), następnie dolej wodę i duś mięso pod przykryciem do momentu, aż zacznie mięknąć. Dodaj wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć zmiażdżony czosnek. Całość powinna gotować się w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki i usmaż je, a następnie dodaj do zupy (można dodać też pieczarki bez smażenia, ale wydaje mi się, że smażone smakują lepiej). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, dopraw zupę solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Bogracz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wołowina duszona z zieloną papryką

Wołowina duszona z zieloną pap…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika

Domowy pasztet wieprzowo-drobi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Burgery Jamiego Olivera
2

Burgery Jamiego Olivera

Tyna Tyna
In cooking we trust

Grillowany stek z polędwicy w marynacie słodka papryka - zioła

Grillowany stek z polędwicy w…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami

Tagliatelle z wołowiną, porami…

Dzi Dzi
karmelowy

Chili con carne (wolno gotowane)

Chili con carne (wolno gotowan…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Zupa gołąbkowa
1

Zupa gołąbkowa

Dzi Dzi
karmelowy

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chili con carne - pyszna papryka z mięsem
4

Chili con carne - pyszna papry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron udon z wołowiną i grzybami

Makaron udon z wołowiną i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Bryzol z pieczarkami i cebulą
2

Bryzol z pieczarkami i cebulą

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kanapka z pastrami i serem

Kanapka z pastrami i serem

Tyna Tyna
In cooking we trust