Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina.

Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina.

Zdjęcie - Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzis rano pomyslalam sobie, ze podziele sie z Wami kolejnym slodkim przepisem, jednak w ciagu dnia moj slodki nastroj ulegl drastycznej zmianie. Pod jego wplywem zamiast na slodko bedzie na slono. Mimo to mam nadzieje, ze i tak bedzie smacznie.
Przepis na to danie wpadl mi w oko juz dawno. Znalazlam go w mojej ulubionej francuskiej gazecie "Maxi cuisine" n°61 pazdziernik/listopad 2010. Do tej pory nie mialam jednak okazji by go przetestowac. Robiac porzadki w lodowce wykorzystalam to co mialam pod reka, tym samym zmienilam nieco oryginalna recepture, i tak oto powstala moja terrina. Smaczna, ciepla, doskonala na przystawke.

Zdjęcie - Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Terrina z pieczarkami

skladniki:

  • 500g pieczarek
  • 100g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • 2 bulki
  • 200ml mleka
  • 1 lyzeczka suszonej szalwi
  • 150g wedzonego boczku w plasterkach
  • peczek pietruszki
  • sol, pieprz
  • maslo do smazenia

wykonanie:
Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy maslo i podsmazamy na nim posiekana cebule. Gdy sie lekko zeszkli dodajemy pieczarki i podsmazamy. Pod koniec smazenia dodajemy posiekany czosnek.
Bulke kroimy na dosc spore kawalki i zalewamy mlekiem. Mozemy smialo wykorzystac czerstwe pieczywo. Gdy bulki wchlonia cale mleko dodajemy do nich pieczarki, parmezan, jajka, pietruszke i szalwie. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Radze nie solic zbyt mocno gdyz parmezan doda potrawie smaku, do tego boczek bedzie juz dosc slony.
Foremke keksowke (10cmx24cm) wykladamy papierem do pieczenia, a nastepnie ukladamy w niej boczek w taki sposob by przykrywal dno i brzegi foremki oraz by mozna bylo przykryc nim farsz. Poza tym plasterki boczku musza nachodzic na siebie.

Zdjęcie - Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tak przygotowanej foremki nakladamy farsz. Calosc dociskamy, wygladzamy oraz przykrywamy wystajacymi plasterkami boczku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu musi odpoczac 5 minut zanim ja wyciagniemy z foremki.
Smacznego!

Kategorie przepisów