Udka po cygańsku

Udka po  cygańsku

Przepis na udka po cygańsku, który znalazłam u Edysi, okazał się tak fantastyczny jak to zapowiadała. Naprawdę udka przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne, delikatne, kruche i aromatyczne. Jest to przepis na szóstkę z plusem.

Zdjęcie - Udka po  cygańsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  10 pałek z kurczaka
  • 1/3 kostki masła
  • 2 cebule
  • 8 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki łagodnego keczupu
  • 3/4 szklanki wody
  •  3 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • słodka papryka w proszku
  • sól

Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe.  Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę.

Smacznego:)

Kategorie przepisów