Brak pomysłu na kolację? To może parówki? Wiem że niby zdrowe nie są, ekologiczne nie są i inne takie, ale i tak je czasem jemy. Tym razem w wersji pieczonej w cieście.
Ostatnia sobota powitała mnie deszczem i chłodem. Zjadłam śniadanie, wypiłam kawę, odpowiedziałam na e-maile i stwierdziłam, że kompletnie nic mi się nie chce robić w domu. Wpadłam na pomysł, że na kawę pojadę do brata a w drodze powrotnej załapię się na obiad u mamy.
Ser smażony to jedno z ulubionych potraw Czechów, skorzystałam z przepisu znajdującego sie na stronie moje gotowanie. Smakuje wyśmienicie z frytkami, polecam!
Najbardziej lubię ziołowe masełka. Mają duże zastosowanie i można z nich zrobić gotową bazę do różnych potraw. W razie niespodziewanych gości można je podać jako fajne smarowidło do pieczywa lub zrobić grzanki, dodać do gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Masełka smakowe można aromatyzować czosnkiem np. do sznycli, chrzanem albo bazylią np. do dań z pomidorami.
Tak strasznie mnie irytowało to zdjęcie ślimaczków z kurczaka z cukinią, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz, nieco zmienić i pokazać jak naprawdę wyglądają. Przy okazji przetestowałam jak wychodzą w piekarniku, bo w domu niestety nie mam grilla, a za robienie go na balkonie sąsiedzi by mnie chyba znielubili.
Jedna z moich ulubionych przystawek. Miniaturka pizzy w nieco innej formie. W sam raz na kolację, obiad lub pyszny dodatek. Jestem pewna, że będziecie nimi zachwyceni :-)
Tak mi posmakowały te śledzie na szkolnej wigilii, że po powrocie do domu poszperałam w sieci i znalazłam kilka propozycji. Jak sama nazwa sugeruje w potrawie powinny znaleźć się grzyby.
Najbardziej lubię robić na przyjęcie takie przekąski, które można z powodzeniem wcześniej przygotować i nie wymagają ode mnie stania przy kuchence do samego przyjścia gości. Te proste szaszłyczki można zrobić nawet rano, nic im się nie stanie.
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka to mój tegoroczny hit sałatkowy :) To jedyna forma w jakiej zasmakował mi "szabelek" na zimno. Z dodatkiem tuńczyka i sosu vinegret...rewelacyjne połączenie - lekkie,zdrowe i smaczne. Sałatka jest doskonałym źródłem białka, błonnika oraz witamin
Niesamowite jest to, że nasze organizmy dopominają się smaków charakterystycznych dla danej pory roku. Czyli nieuchronnie zbliża się jesień i zima, bo ja chcę śledzia...:-)
W sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem!
Znalazłam świetny sposób na camembert na ciepło. w sezonie grillowym można go wykorzystać w plenerze. Przy aktualnej paskudzie dobrze sprawdziła się patelnia.
Wracamy z przepisem na nietypową sałatkę. Jednym z jej składników jest mortadela będąca dla mnie wspomnieniem smaków dzieciństwa. Wybierzcie tą dobrej jakości - są już takie dostępne na rynku lub szynkę konserwową. Sałatkę można przygotować z winegretem lub sosem majonezowym.