Paszteciki mięsno-porowe

Paszteciki mięsno-porowe

Ostatnia sobota powitała mnie deszczem i chłodem. Zjadłam śniadanie, wypiłam kawę, odpowiedziałam na e-maile i stwierdziłam, że kompletnie nic mi się nie chce robić w domu. Wpadłam na pomysł, że na kawę pojadę do brata a w drodze powrotnej załapię się na obiad u mamy.  Stało się odwrotnie, u brata zjadłam obiad a u rodziców wypiłam kawę. Po tak miło spędzonym dniu nabrałam ochoty na niedzielne gotowanie. Postawiłam na ciasto francuskie. Miałam kilka pomysłów,  które czekały w kolejce i postanowiłam sprawdzić jaki będzie efekt ich realizacji. No cóż…efekt był taki, ze przez całą niedzielę zajadałam się pasztecikami, sakiewkami i rogalikami. Wszystko wyszło super i grzechem było sobie odmówić tej degustacji. Dzisiaj polecam paszteciki a w kolejnych postach podzielę się z Wami pozostałą „produkcją” :)

Paszteciki w duecie z zupą kalafiorową mogą stanowić fajny pomysł na szybki obiad z dwóch dań.

Zdjęcie - Paszteciki mięsno-porowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 6

Czas wykonania – 40 min.

Stopień trudności –  łatwy 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (moje miało 25x45 cm),
  • 350 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowo-wołowe),
  • 1 duży por,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ łyżki masła,
  • 1 żółtko,
  • pieprz,
  • sól

Sposób wykonania:

  1. na oleju smażymy mięso mielone,
  2. por myjemy, kroimy i smażymy na maśle około 5 min,
  3. por dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszamy farsz,
  4. ciasto francuskie dzielimy na prostokąty w wymiarach 12,5 cm x 15 cm
  5. na każdy prostokąt nakładamy farsz, brzegi ciasta sklejamy palcami lub dociskamy widelcem,
  6. paszteciki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C, pieczemy około 20 min.

Kategorie przepisów