Pieczarki faszerowane mięsem i serem
Bardzo fajna przekąska, która okazała się tak sycąca, że już 3 sztuki wystarczyły mi na cały obiad, oczywiście wraz z sałatką. Aromatyczne pieczarki świetnie smakują razem z mięsem. Warto spróbować :)
PIECZARKI FASZEROWANE MIĘSEM I SEREM
(3 porcje)
9 dużych pieczarek,
250g mielonego mięsa,
½ czerstwej kajzerki,
1 jajko,
50g żółtego sera (np. gouda),
½ małej cebuli,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
suszony majeranek
Mięso przygotować tak jak na kotlety mielone: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić solą, pieprzem, ziołami i majerankiem.
Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony – tak, by pozostały same kapelusze. Kapelusze napełnić mięsem.
Pieczarki umieścić na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż mięso zacznie się rumienić. Następnie wyjąć, posypać niewielką ilością startego sera i piec jeszcze 10 minut.
Podawać na ciepło, z lekką sałatką lub surówką.
(przepis podpatrzony stąd)