Mini Calzone

Mini  Calzone

 Jedna z moich ulubionych przystawek. Miniaturka pizzy w nieco innej formie. W sam raz na kolację, obiad lub pyszny dodatek. Jestem pewna, że będziecie nimi zachwyceni :-) 

Zdjęcie - Mini  Calzone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób jako obiad lub przekąska dla 4

Czas przygotowania: ciasto wyrasta ok. 4h a samo przygotowanie i pieczenie 30min.

Poziom trudności: 6/10

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 220g mąki
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 4g soli
  • 135g wody

Nadzienie:

  • Ser żółty lub mozarella
  • Salami
  • Pieczarki
  • Kukurydza
  • Sos pomidorowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce, i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie dość luźne. Wyrabianie powinno potrwać 5-6 min, można to zrobić mikserem jednak ja postanowiłam wykonać je tradycyjnie ręcznie.

2. Gotowe ciasto przekładamy na do miski wysmarowanej oliwą, zakrywamy ją folią i odstawiamy na 3-4h.

3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i kroimy na kwadraty boku plus minus 5cm.

4. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę sosu i rozsmarowujemy. Posypujemy dodatkowymi składnikami.

5. I zlepiamy dwa przeciwległe czubki.

6.Ukłądamy na blaszce. Po wierzchu smarujemy oliwą i posypujemy bazylią.

7. Pieczemy 12minut w 280stopniach.

Smacznego

Kategorie przepisów