Mini Calzone
Jedna z moich ulubionych przystawek. Miniaturka pizzy w nieco innej formie. W sam raz na kolację, obiad lub pyszny dodatek. Jestem pewna, że będziecie nimi zachwyceni :-)
Ilość: dla 2 osób jako obiad lub przekąska dla 4
Czas przygotowania: ciasto wyrasta ok. 4h a samo przygotowanie i pieczenie 30min.
Poziom trudności: 6/10
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 220g mąki
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 4g soli
- 135g wody
Nadzienie:
- Ser żółty lub mozarella
- Salami
- Pieczarki
- Kukurydza
- Sos pomidorowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce, i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie dość luźne. Wyrabianie powinno potrwać 5-6 min, można to zrobić mikserem jednak ja postanowiłam wykonać je tradycyjnie ręcznie.
2. Gotowe ciasto przekładamy na do miski wysmarowanej oliwą, zakrywamy ją folią i odstawiamy na 3-4h.
3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i kroimy na kwadraty boku plus minus 5cm.
4. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę sosu i rozsmarowujemy. Posypujemy dodatkowymi składnikami.
5. I zlepiamy dwa przeciwległe czubki.
6.Ukłądamy na blaszce. Po wierzchu smarujemy oliwą i posypujemy bazylią.
7. Pieczemy 12minut w 280stopniach.
Smacznego