Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka to mój tegoroczny hit sałatkowy :) To jedyna forma w jakiej zasmakował mi "szabelek" na zimno. Z dodatkiem tuńczyka i sosu vinegret...rewelacyjne połączenie - lekkie,zdrowe i smaczne. Sałatka jest doskonałym źródłem białka, błonnika oraz witamin: A, E, C oraz witamin z grupy B. Bogata w magnez, żelazo, potas, wapń, cynk, fosfor i mangan. Polecam Wam gorąco :)
SKŁADNIKI na 2 porcje:
500 g fasolki szparagowej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
Dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżeczki oliwy z oliwek
Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź.
Ostudzona faolkę delikatnie wymieszaj w misce z tuńczykiem.
Do słoiczka wlej wszystkie produkty na dressing, zamknij szczelnie i wstrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund.
Przygotowanym sosem polej sałatkę. Najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia:238 kcal
białko: 22 g
węglowodany: 21,5 g
błonnik: 9,6 g
tłuszcze: 11,5 g
cholesterol: 52 mg