Pieczony ziemniak z sałatką śledziową
Niesamowite jest to, że nasze organizmy dopominają się smaków charakterystycznych dla danej pory roku. Czyli nieuchronnie zbliża się jesień i zima, bo ja chcę śledzia...:-)
Składniki:
- po 2 ziemniaki na osobę,
- masło,
- folia aluminiowa,
sałatka śledziowa:
- 6-8 filetów śledziowych w oleju,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- cukier, sól,
- sok z cytryny lub kilka kropel octu winnego,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki śmietany 12% tł.
Przygotowanie:
Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Filety wytrzeć do sucha, pokroić w kostkę, również ogórka. Cebulę pokroić w drobna kosteczkę, sparzyć lub zdusić z solą. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić octem, cukrem i solą. Ziemniaki wyszorować, każdy zawinąć w folię aluminiową, dokładając troszeczkę masła. Piec około 1 godziny w nagrzanym piekarniku. Podawać przekrojone na pół z sałatką śledziową.