ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM
W sklepach jest duży wybór śledzi w różnych sosach na bazie śmietany. Lubię i smakują mi te w sosie musztardowym. Ale stwierdziłam ,że więcej jest w nich sosu niż śledzi. Postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjne, przynajmniej wiem co jem!
Składniki:
- płaty śledziowe
- 250 g 18% śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1-2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz cytrynowy do smaku
- cebula ( ja nie dodałam)
Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego
papierowych ręczników kuchennych.
Pokroiłam je na małe kawałki
i ułożyłam na talerzu.
Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez.
Wsypałam przyprawy:
kurkumę, curry i pieprz cytrynowy.
Wymieszałam, dodałam musztardę francuską
i musztardę dijon.
Wsypałam pokrojony koperek. Doprawiłam octem i cukrem do smaku.
Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym.
Smacznego!