Schab umyć i obsmażyć na oleju w całości. Wkładamy do gara z wywarem warzywnym, doprawiamy przyprawami. Gotujemy schab do miękkości. Schab zostawiamy w wywarze aż do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić i wlać do wywaru. Ugotować jajka na twardo. Schab pokroić w plastry.
Galaretka doskonale nadaje sie na swiateczny stol, szczegolnie wielkanocny. W moim rodzinnym domu czesto robilo sie rozne miesa w galarecie. Ja sama od siebie postanowilam zalec w niej mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo delikatny do tego.
Ser zetrzeć na dużych oczkach, szynkę pokroić w paski lub kostkę (ja kroiłam w paski). Wymieszać w misce, razem z mąka, mlekiem i jajkiem. Dodać oregano. Smażyć na złoto. Gotowe!
Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Doskonałe zarówno jako przekąska w zwykły dzień, do herbaty, piwa czy wina, lub jako dodatek do wigilijnej zupy grzybowej albo czerwonego barszczu, jak również jako sylwestrowa przekąska. Polecam!
Ziemniaki wrzucić do gara i lekko podgotować. Obrać ze skóry, przekroić na połówki, delikatnie wydrążyć. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju wraz z boczkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojone w plastry oliwki.
Ugotowanego kurczaka dobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na grubym sicie. Przecedzony wywar połaczyć z żelatyną, doprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Na spód salaterek położyć pokrojone jajka, wrzucić ugotowane mięso z marchewką, zalać wywarem z żelatyną. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce. Podawać z plastrami cytryny i gałązką kopru.
Ja nie przepadam, ale moja Mama uwielbia galaretowe różności. Ja lubię jedynie galaretki owocowe. A więc żeby zrobić Mamie przyjemność robię na Wielkanoc kolorowe tymbaliki.
Z sajgonkami jest chyba tak jak z pierogami, jedno ciasto - różne nadzienia. W zależności od upodobań i gustów kulinarnych można włożyć do środka wszystko co nam się podoba. Mnie spodobało się mięso mielone z warzywami a następnym razem zrobię z kurczakiem. Zawijanie sajgonek może być bardzo zabawne, zwłaszcza moczenie papieru ryżowego może okazać się świetnym zadaniem dla dzieci. Sajgonki można smażyć jak i jeść bezpośrednio po zawinięciu.
Jestem wielkim fanem sera feta, zarówno w sałatkach, zapiekankach jak i sote. Niemniej jakiś czas temu natknęłam się na kupną fetę w zalewie z oliwy, niestety byłą dostępna w 1 może 2 smakach dla mnie zbyt mało aromatycznych. Postanowiłam więc wykonać ją w domu.
Patatas bravas to hiszpańska przekąska. To również nic innego jak smażone ziemniaczki z pomidorową salsą i majonezem. Niby nic takiego, a smakuje fajnie.
Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw. Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla Klubu Aktywnych Kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań - ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę nachosy.
Lubimy tortille, z rożnymi nadzieniem. Wolimy domowe niż kupowane, chociaż czasem awaryjnie "kupne" mamy w szafce. Testujemy coraz to nowe przepisy, modyfikując je, szukając placka idealnego.
Jedna z moich ulubionych przystawek. Miniaturka pizzy w nieco innej formie. W sam raz na kolację, obiad lub pyszny dodatek. Jestem pewna, że będziecie nimi zachwyceni :-)