FETA W ZALEWIE
Jestem wielkim fanem sera feta, zarówno w sałatkach, zapiekankach jak i sote. Niemniej jakiś czas temu natknęłam się na kupną fetę w zalewie z oliwy, niestety byłą dostępna w 1 może 2 smakach dla mnie zbyt mało aromatycznych. Postanowiłam więc wykonać ją w domu. Podałam ją przy okazji wieczoru kuchni greckiej i zdecydowanie przypadłą gościom do gustu ponieważ 3 duże miseczki zniknęły w okamgnieniu. Mnie również zachwyciły smakiem więc mocno je wam polecam jako szybką efektowna i rewelacyjną przekąskę lub przystawkę.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 10-15minut plus czas marynowania fety od 4h do 48h.
SKŁADNIKI
- 2 kostki twardego sera feta
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 4 suszone pomidory
- 6 listków świeżej bazylii
- 6 ząbków czosnku
- papryczka piri piri
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 W 3 miseczkach umieszczamy po 1/3 szklanki oliwy z oliwek.
2. W 1 miseczce do oliwy dodajemy pomidory i ząbek czosnku.
3. W 2 miseczce umieszczamy liście bazylii i 1 ząbek czosnku.
4. W ostatniej umieszczamy pozostałe 4 ząbki czosnku i papryczkę piki piri bez pestek.
5. Następnie za pomocą blendera blendujemy składniki umieszczone w każdej z misek. Warto za każdym razem przepłukać blender żeby smaki się nie zmieszały i było mocno alternatywne.
6. Następnie fetę kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie kostki dzielimy na 3 miseczki. Umieszczamy je w poszczególnych miseczkach i mieszamy.
7. Miseczki owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.
8. Warto kilkakrotnie zamieszać zawartością każdej z misek aby aromat lepiej się przeszedł.
9. Ja podawałam je z drożdżowymi paluchami i dipami z jogurtu greckiego.
Smacznego!