FETA W ZALEWIE

FETA W  ZALEWIE

Jestem wielkim fanem sera feta, zarówno w sałatkach, zapiekankach jak i sote. Niemniej jakiś czas temu natknęłam się na kupną fetę w zalewie z oliwy, niestety byłą dostępna w 1 może 2 smakach dla mnie zbyt mało aromatycznych. Postanowiłam więc wykonać ją w domu. Podałam ją przy okazji wieczoru kuchni greckiej i zdecydowanie przypadłą gościom do gustu ponieważ 3 duże miseczki zniknęły w okamgnieniu. Mnie również zachwyciły smakiem więc mocno je wam polecam jako szybką efektowna i rewelacyjną przekąskę lub przystawkę.

Zdjęcie - FETA W  ZALEWIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 10-15minut plus czas marynowania fety od 4h do 48h.

SKŁADNIKI

  • 2 kostki twardego sera feta
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 4 suszone pomidory
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 6 ząbków czosnku
  • papryczka piri piri

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 W 3 miseczkach umieszczamy po 1/3 szklanki oliwy z oliwek.

2. W 1 miseczce do oliwy dodajemy pomidory i ząbek czosnku.

3. W 2 miseczce umieszczamy liście bazylii i 1 ząbek czosnku.

4. W ostatniej umieszczamy pozostałe 4 ząbki czosnku i papryczkę piki piri bez pestek.

Zdjęcie - FETA W  ZALEWIE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Następnie za pomocą blendera blendujemy składniki umieszczone w każdej z misek. Warto za każdym razem przepłukać blender żeby smaki się nie zmieszały i było mocno alternatywne.

6. Następnie fetę kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie kostki dzielimy na 3 miseczki. Umieszczamy je w poszczególnych miseczkach i mieszamy.

7. Miseczki owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.

8. Warto kilkakrotnie zamieszać zawartością każdej z misek aby aromat lepiej się przeszedł.

9. Ja podawałam je z drożdżowymi paluchami i dipami z jogurtu greckiego.

Smacznego!

Kategorie przepisów