Ziemniaczki na czerwono
To prosta i przepyszna indyjska przekąska. Trochę ostra, a przede wszystkim słodko - kwaśna z mocno wyczuwalną nutą czosnku. Moje dziecko zjadło 2 porcje, a o godz. 18 - tej zawołało: Musiu mniaczki!
Nio jasne! Na noc już nic nie smażę, ale jutro chyba będzie powtórka:))
źródło: "Przewodnik kulinarny. Indie" Anita Agnihotri wyd.Pascal
Ziemniaczki na czerwono
Składniki:
- 6-8 średnich ziemniaków
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- !/2 łyżeczki glutaminianu sodu (niekoniecznie)*
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki
- olej do smażenia
oraz
- olej z posiekanym czosnkiem do polania
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu winnego**
- 4 - 5 łyżeczek ketchupu
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Ziemniaki pokroić w plastry, obtoczyć w glutaminianie lub soli wymieszanej z papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć do mąki i delikatnie wymieszać, smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Przyrządzić sos: na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, dodać sos sojowy, ocet, ketchup, sos chili, wymieszać. Dodać sól i cukier, włożyć usmażone ziemniaki. Całość wymieszać, aby ziemniaki pokryły się sosem. Gotować 3 minuty. Podawać polane olejem z czosnkiem***,
Smacznego!
* glutaminian sodu, można kupić w Kuchniach świata, ale ja zrezygnowałam z niego. Zamiast niego można dać odrobine więcej soli lub zastąpić przyprawą warzywną
** użyłam octu ryżowego
***dzieciom proponuję wersję bez oleju z czosnkiem