Ziemniaczki na czerwono

Ziemniaczki na  czerwono

To prosta i przepyszna indyjska przekąska. Trochę ostra, a przede wszystkim słodko - kwaśna z mocno wyczuwalną nutą czosnku. Moje dziecko zjadło 2 porcje, a o godz. 18 - tej zawołało: Musiu mniaczki!

Nio jasne! Na noc już nic nie smażę, ale jutro chyba będzie powtórka:))

źródło: "Przewodnik kulinarny. Indie" Anita Agnihotri wyd.Pascal

Zdjęcie - Ziemniaczki na  czerwono  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ziemniaczki na  czerwono  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaczki na czerwono

Składniki:

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • !/2 łyżeczki glutaminianu sodu (niekoniecznie)*
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej do smażenia

oraz

  • olej z posiekanym czosnkiem do polania

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu winnego**
  • 4 - 5 łyżeczek ketchupu
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Ziemniaki pokroić w plastry, obtoczyć w glutaminianie lub soli wymieszanej z papryką i  zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć do mąki i delikatnie  wymieszać, smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Przyrządzić sos: na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, dodać sos sojowy, ocet, ketchup, sos chili, wymieszać. Dodać sól i cukier, włożyć usmażone ziemniaki. Całość wymieszać,  aby ziemniaki pokryły się sosem. Gotować 3 minuty. Podawać polane olejem z czosnkiem***,

Zdjęcie - Ziemniaczki na  czerwono  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

* glutaminian sodu, można kupić w Kuchniach świata, ale ja zrezygnowałam z niego. Zamiast niego można dać odrobine więcej soli lub zastąpić przyprawą warzywną

** użyłam octu ryżowego

***dzieciom proponuję wersję bez oleju z czosnkiem

Kategorie przepisów