Paluszki Grissini


Cienkie jak ołówek , chrupiące paluszki. Doskonale nadają się na przekąskę np. podczas oglądania filmu ;-)


Składniki:
- 225 g mąki chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży (zastąpiłam suszonymi - 7 g)
- 135 ml ciepłej wody (trochę mniej niż 2/3 szkl.)
- 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do smarowania
- sezam do obsypania

Mąkę przesiać z solą do dużej miski , w środku zrobić wgłębienie , do którego należy wlać drożdże rozpuszczone w wodzie oraz oliwę , wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut , aż stanie się gładkie i elastyczne. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15 x 20 cm , posmarować oliwą , przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu , gdy podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Ciasto przekroić na dwa mniejsze prostokąty (7,5 x 10 cm) , a każdy z nich na 10 pasków (o dł. 7,5 cm). Każdy pasek delikatnie rozciągnąć na długość ok. 30 cm. , a następnie rolować i obtoczyć w sezamie. Układać na lekko naoliwionej blasze , delikatnie posmarować oliwą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. Piec przez 15 - 20 minut (w połowie pieczenia paluszki poprzewracać na drugą stronę).

Przepisy z tych kategorii

Stromboli
28

Stromboli

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)

Melon z szynką parmeńską (Pros…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
1

Szparagi zapiekane z szynką pa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczony bakłażan po włosku

Pieczony bakłażan po włosku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pesto z czosnku niedźwiedziego i nerkowców

Pesto z czosnku niedźwiedziego…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Chaczapuri adżarskie z pieczoną kukurydzą

Chaczapuri adżarskie z pieczon…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczony bakłażan po włosku

Pieczony bakłażan po włosku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gnocchi di Pane - gnocchi z chleba

Gnocchi di Pane - gnocchi z ch…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Torta della Nonna kruche ciast…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gulasz z soczewicą i makaronem

Gulasz z soczewicą i makaronem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Gnocchi z szałwią i grzybami
1

Gnocchi z szałwią i grzybami

Dzi Dzi
karmelowy