Paluszki Grissini


Cienkie jak ołówek , chrupiące paluszki. Doskonale nadają się na przekąskę np. podczas oglądania filmu ;-)


Składniki:
- 225 g mąki chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży (zastąpiłam suszonymi - 7 g)
- 135 ml ciepłej wody (trochę mniej niż 2/3 szkl.)
- 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do smarowania
- sezam do obsypania

Mąkę przesiać z solą do dużej miski , w środku zrobić wgłębienie , do którego należy wlać drożdże rozpuszczone w wodzie oraz oliwę , wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8-10 minut , aż stanie się gładkie i elastyczne. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 15 x 20 cm , posmarować oliwą , przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu , gdy podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Ciasto przekroić na dwa mniejsze prostokąty (7,5 x 10 cm) , a każdy z nich na 10 pasków (o dł. 7,5 cm). Każdy pasek delikatnie rozciągnąć na długość ok. 30 cm. , a następnie rolować i obtoczyć w sezamie. Układać na lekko naoliwionej blasze , delikatnie posmarować oliwą i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. Piec przez 15 - 20 minut (w połowie pieczenia paluszki poprzewracać na drugą stronę).

Przepisy z tych kategorii

Stromboli
28

Stromboli

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Chleb ogrodnika na zakwasie

Chleb ogrodnika na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia

Chleb jak z Altamury - czerwco…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Podpłomyki cebulowo-szparagowe
1

Podpłomyki cebulowo-szparagowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wieniec z truskawkami

Wieniec z truskawkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kajzerki orkiszowe

Kajzerki orkiszowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Serowe tagliatelle z bazylią

Serowe tagliatelle z bazylią

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Panna cotta z suszoną śliwką

Panna cotta z suszoną śliwką

food² food²
Food Square

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta według przepisu Ma…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczony bakłażan po włosku

Pieczony bakłażan po włosku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gnocchi di Pane - gnocchi z chleba

Gnocchi di Pane - gnocchi z ch…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko