Grzyby w śmietanie
Moja ulubiona potrawa ze świeżych grzybów robiona u nas w domu odkąd pamiętam. Na śniadanko w sam raz na kolację to lepiej nie - bo grzyby ciężko strawne są. Polecam
Na ok 2 porcje
- 300 g świeżych grzybów
- 2 duże jajka
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Grzyby oczyścić pokroić na mniejsze kawałki i podgotować w osolonej wodzie ok 15mnut. W międzyczasie cebulę oczyścić i pokroić w piórka - usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Następnie odcedzić grzyby i wrzucić do cebulki, przesmażyć jeszcze chwilę. Wbijamy kolejno po jednym jajku doprawiamy - gdy jajka powoli zaczną się ścinać dodać śmietanę i szybko wymieszać. Podawać na gorąco.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze fotki...