Patatas bravas

Patatas  bravas

Patatas bravas to hiszpańska przekąska. To również nic innego jak smażone ziemniaczki z pomidorową salsą i majonezem. Niby nic takiego, a smakuje fajnie.

Rożne przepisy widziałam na patatas bravas, mniej lub bardziej różniące się od siebie. Jedne zalecają krojenie ziemnaków w kostkę i nieobieranie ich, inne zalecają pokroić je w plastry, a przedtem obrać ze skórki. Albo z tym majonezem, również bywa różnie...niektórzy mieszają go z salsą, niektórzy podają osobno. Rok temu robiłam patatas bravas z maleńkich ziemniaczkow w skórce, wrzucałam je po obgotowaniu na patelnię z pikantnym sosem pomidorowym i smażyłam. Były przepyszne, ostre i aromatyczne. Dokładny przepis znajdziesz na moim blogu pod nazwą "młode ziemniaczki na czerwono".

Natomiast przepis, który podaję dzisiaj zaczęrpnęłam z dodatku do Poradnika domowego, książeczki "Hiszpańskie przysmaki".

Zdjęcie - Patatas  bravas  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Patatas bravas

Składniki:

  • 6 duzych ziemniaków
  • 1/2 litra oliwy do smażenia*
  • sól
  • Sos:
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • łyzeczka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • łyzeczka mielonego kminu

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Składniki sosu starannie wymieszać. Obrać ziemniaki i pokroić w grube plastry. Smażyć je w głebokim tłuszczu, aż będą złociste. Osączyć je na papierowym ręczniku i posolić. Podawać a ciepło z pomidorową salsą i majonezem.

 

*użyłam o wiele mniej oliwy, smażąc ziemniaki na patelni z dnem z nieprzywierającą powłoką

Zdjęcie - Patatas  bravas  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów