Patatas bravas
Patatas bravas to hiszpańska przekąska. To również nic innego jak smażone ziemniaczki z pomidorową salsą i majonezem. Niby nic takiego, a smakuje fajnie.
Rożne przepisy widziałam na patatas bravas, mniej lub bardziej różniące się od siebie. Jedne zalecają krojenie ziemnaków w kostkę i nieobieranie ich, inne zalecają pokroić je w plastry, a przedtem obrać ze skórki. Albo z tym majonezem, również bywa różnie...niektórzy mieszają go z salsą, niektórzy podają osobno. Rok temu robiłam patatas bravas z maleńkich ziemniaczkow w skórce, wrzucałam je po obgotowaniu na patelnię z pikantnym sosem pomidorowym i smażyłam. Były przepyszne, ostre i aromatyczne. Dokładny przepis znajdziesz na moim blogu pod nazwą "młode ziemniaczki na czerwono".
Natomiast przepis, który podaję dzisiaj zaczęrpnęłam z dodatku do Poradnika domowego, książeczki "Hiszpańskie przysmaki".
Patatas bravas
Składniki:
- 6 duzych ziemniaków
- 1/2 litra oliwy do smażenia*
- sól
- Sos:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- łyzeczka słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżki octu winnego
- łyzeczka mielonego kminu
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Składniki sosu starannie wymieszać. Obrać ziemniaki i pokroić w grube plastry. Smażyć je w głebokim tłuszczu, aż będą złociste. Osączyć je na papierowym ręczniku i posolić. Podawać a ciepło z pomidorową salsą i majonezem.
*użyłam o wiele mniej oliwy, smażąc ziemniaki na patelni z dnem z nieprzywierającą powłoką
Smacznego!