Szparagi są niezwykle zdrowym, lekkim warzywem, więc naprawdę warto się skusić i przygotować je w domu. Ja proponuję dzisiaj Wam delikatne szparagi zapieczone pod roquefortem i orzechowo-parmezanową kołderką.
Żeby sobie jakoś polepszyć nastrój przygotowałam coś chrupiącego – oto przepis na szparagi chrupiące. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę a smakują wyśmienicie! To super pomysł na ciepłą przekąskę.
Zapiekane w piecu babeczki wypelnionym miesem mielonym i grzybami-to doskonala przystawka na karnawalowe przyjecia-lub domowa kolacje.
Ta potrawa nie wymaga specjalnych umiejętnosci kulinarnych - wystarczy mąka, masło i - dużo zapału!
Nie ma to jak swojska, domowa wędlina. Żadna sklepowa, nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana własnoręcznie. Tym razem proponuję, wspaniałą alternatywę dla wędliny- mięsiwo ze słoika, smarowidło, kiełbasa, lub jak kto woli mięso z tłuszczykiem. Niech się schowają wszelkie sklepowe mielonki i puszkowane mięsa;)
Dziś mam dla Was kolejny przepis na naleśniki , ale tym razem w nietypowym wydaniu.
Połączenie uwielbianych przeze mnie naleśników ze szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami tworzy fantastyczną całość , która swoim smakiem choć na chwilę przeniesie nas w okolice Toskani , gdzie takie pomidory mamy na wyciągnięcie ręki.
Owsiane tortille? Nie kukurydziane, nie pszenne? Owsiane. I smaczne, i łatwe do zrobienia, co jest przeca benefitem nie do zignorowania. Jako że ostatnio jakoś nie po drodze nam z pszenicą, to chętnie wypróbowałam przepis. Fajnie wyszło - placki są elastyczne, można w nie spokojnie zawijać różne różności.
Dziś mama dla Was kolejne racuszki z kaszy – tym razem z kaszy kukurydzianej , z której bardzo często przyrządzam również smażoną polentę.
Dodatek rodzynek , miodu i cukru z prawdziwą wanilią sprawia , że nie tylko smakują rewelacyjnie , ale i pachną wyjątkowo pięknie!
. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej.
Labneh - domowy ser jogurtowy, warto go zrobić, bo to samo zdrowie. Bardzo prosty do przygotowania, pyszny, bardzo delikatny i kremowy, powstaje po odcięknięciu srewatki z jogurtu, bo lanneh to nic innego jak odcedzony jogurt.