Tortini z mięsem i "biedronka na szczęście"
Zapiekane w piecu babeczki wypelnionym miesem mielonym i grzybami-to doskonala przystawka na karnawalowe przyjecia-lub domowa kolacje.
Ta potrawa nie wymaga specjalnych umiejetnosci kulinarnych-wystarczy maka ,maslo i -duzo zapalu!
Zapraszam na pyszne tortini z "biedronka "na szczescie,na ten Nowy Rok!
Tortini z miesem
Farsz .300 gr miesa gotowanego w warzywach
.50 gr pieczarek
.2 lyzki bulki tartej
.1 jajko
.sol i pieprz
Wykonanie
Pieczarki dusimy z cebulka -studzimy.
Mieso i pieczarki mielimy w maszynce wraz z warzywami,dodajemy jajko,bulke tarta oraz przyprawy,mieszamy dokladnie i odstawiamy.
Ciasto .1 i 1/2 szklanki maki pszennej
.1/2 kostki masla
.szczypta soli
Wykonanie
Z podanych skladnikow zagniatamy elastyczne ciasto i walkujemy .
Z ciasta wykrawamy duze kolka i wypelniamy nimi wysmarowane maslem foremki do babeczek.
Jak zawsze nakluwamy srodek ciasta widelcem,wypelniamy farszem z miesa,wycinamy z pozostalego ciasta ozdobne koleczka i przykrywamy wierzch tortinek.
Pieczemy w temperaturze 180st.C przez 35 min.
Podajemy na goraco.
Smacznego!