Tortini z mięsem i "biedronka na szczęście"

Tortini z mięsem i "biedronka na szczęście"

Zapiekane w piecu babeczki wypelnionym miesem mielonym i grzybami-to doskonala przystawka na karnawalowe przyjecia-lub domowa kolacje.

Ta potrawa nie wymaga specjalnych umiejetnosci kulinarnych-wystarczy maka ,maslo i -duzo zapalu!

Zapraszam na pyszne tortini z "biedronka "na szczescie,na ten Nowy Rok!

 

Zdjęcie - Tortini z miesem i "biedronka na szczescie" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tortini z miesem

Farsz .300 gr miesa gotowanego w warzywach

.50 gr pieczarek

.2 lyzki bulki tartej

.1 jajko

.sol i pieprz

Wykonanie

Pieczarki dusimy z cebulka -studzimy.

Mieso i pieczarki mielimy w maszynce wraz z warzywami,dodajemy jajko,bulke tarta oraz przyprawy,mieszamy dokladnie i odstawiamy.

 

Ciasto .1 i 1/2 szklanki maki pszennej

.1/2 kostki masla

.szczypta soli

Wykonanie

Z podanych skladnikow zagniatamy elastyczne ciasto i walkujemy .

Z ciasta wykrawamy duze kolka i wypelniamy nimi wysmarowane maslem foremki do babeczek.

Jak zawsze nakluwamy srodek ciasta widelcem,wypelniamy farszem z miesa,wycinamy z pozostalego ciasta ozdobne koleczka i przykrywamy wierzch tortinek.

Pieczemy w temperaturze 180st.C przez 35 min.

Podajemy na goraco.

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów