Schab suszony w ziołach.

Schab suszony w ziołach.

Suszony schab.
Zdjęcie - Schab suszony w ziołach. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy. W smaku suszony schab przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony.
Zdjęcie - Schab suszony w ziołach. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki: 1 kg schabu b/k 2 dag soli peklowej 2 dag soli kuchennej 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki majeranek, 0,5 łyżeczki papryka słodka 0,5 łyżeczki tymianku, 0,5 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego 0,5 łyżeczki ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 
Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć oczyszczony schab. Tak natarty przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce na około 4 dni. Schab co jakiś czas odwracamy, a soki które puści wylewamy. Po tym czasie przekładamy do siatki wędliniarskiej i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Suszymy 4 do 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy z siatki , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 12 godzin w celu schłodzenia do lodówki i po tym czasie mamy gotową dobrą wędlinę.


Kategorie przepisów