Świąteczne bułeczki nadziewane kapustą i grzybami
Święta zbliżają się coraz szybciej i w związku z tym nachodzą mnie świąteczne smaki. Barszcz domowy na zakwasie podany z tymi bułeczkami smakuje wybornie. U mnie co prawda na wigilię podawane są uszka i nie zrezygnowałabym z nich za żadne skarby świata ale przyznam, że mogłabym się pokusić żeby oprócz nich powitać na stole te bułeczki. Podczas pieczenia cudownie pachną świętami.
Szczerze polecam.
Ilość: 6 sporych bułek
Czas przygotowania: 4h
Poziom trudności: 6/10
SKŁADNIKI:
Na farsz:
- 500g kapusty kiszonej
- 50g suszonych grzybów leśnych
- Liść laurowy
- 4 ziarnka ziela angielskiego
Na ciasto:
- 450 g mąki
- 150 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Kapustę zalewamy 250ml wody, wrzucamy grzyby i przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu godzinę.
2. Po tym czasie odsączamy kapustę i grzyby, wyjmujemy liść laurowy i optymalnie ziele angielskie. Farsz siekamy na desce i odstawiamy.
3. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15minut.
4. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
5. Ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.
6. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części 6 większych lub więcej mniejszych w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać.
7. Każdą kulkę ciasta rozciągamy w rękach lub rozwałkowujemy, na środku układamy sporą ilość farszu a brzegi sklejamy jak pierogi. Układamy je złączeniem do dołu na blaszce.
8. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do napuszenia.
9. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st. Pieczemy około 20minut do czasu gdy się przyrumienią.
Smacznego