Świąteczne bułeczki nadziewane kapustą i grzybami

Świąteczne bułeczki nadziewane kapustą i  grzybami

Święta zbliżają się coraz szybciej i w związku z tym nachodzą mnie świąteczne smaki. Barszcz domowy na zakwasie podany z tymi bułeczkami smakuje wybornie. U mnie co prawda na wigilię podawane są uszka i nie zrezygnowałabym z nich za żadne skarby świata ale przyznam, że mogłabym się pokusić żeby oprócz nich powitać na stole te bułeczki. Podczas pieczenia cudownie pachną świętami.

Zdjęcie - Świąteczne bułeczki nadziewane kapustą i  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szczerze polecam.

Ilość: 6 sporych bułek

Czas przygotowania: 4h

Poziom trudności: 6/10

SKŁADNIKI:

Na farsz:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 50g suszonych grzybów leśnych
  • Liść laurowy
  • 4 ziarnka ziela angielskiego

Na ciasto:

  • 450 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kapustę zalewamy 250ml wody, wrzucamy grzyby i przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu godzinę.

2. Po tym czasie odsączamy kapustę i grzyby, wyjmujemy liść laurowy i optymalnie ziele angielskie. Farsz siekamy na desce i odstawiamy.

3. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15minut.

4. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

5. Ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h.

6. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części 6 większych lub więcej mniejszych w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać.

7. Każdą kulkę ciasta rozciągamy w rękach lub rozwałkowujemy, na środku układamy sporą ilość farszu a brzegi sklejamy jak pierogi. Układamy je złączeniem do dołu na blaszce.

8. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do napuszenia.

9. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st. Pieczemy około 20minut do czasu gdy się przyrumienią.

Smacznego

Kategorie przepisów