Sałatka z młodych ziemniaków ( przepis II)

Sałatka z młodych ziemniaków ( przepis  II)

Sałatka - poezja! Czosnkowa, pachnąca koperkiem z dodatkiem słodkawej cebuli zrumienionej na maśle. Doskonała jako przekąska i jako dodatek do schabowego w panierce. Pyszna!

Zamiast koperku można dać natkę pietruszki, majonez zastąpić większą ilością śmietany, a smażoną cebulę skwarkami.

Przepis pochodzi z książki Olgi Smile " Biesiada. Przyjęcie w swojskim stylu".

Zdjęcie - Sałatka z młodych ziemniaków ( przepis  II)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg młodych niedużych ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
  • 3 cebule (polecam cukrowe)
  • 1 łyżka masła
  • sól

Cebule obrać i cienko poszatkować. Następnie usmażyć na złoto na łyżce masła - warto doprawić ją podczas smażenia szczyptą soli. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować je w mundurkach do miękkości (można je też przeciąć na pół i ugotować w osolonej wodzie). W misce wymieszać majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek, przestudzoną cebulę i zimne ziemniaki ( mogą być w całości albo przekrojone na pól - szczególnie gdy są niezbyt małe). Doprawić solą i schłodzić pod przykryciem w lodówce.

Zdjęcie - Sałatka z młodych ziemniaków ( przepis  II)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!        

Kategorie przepisów