Sałatka z młodych ziemniaków ( przepis II)
Sałatka - poezja! Czosnkowa, pachnąca koperkiem z dodatkiem słodkawej cebuli zrumienionej na maśle. Doskonała jako przekąska i jako dodatek do schabowego w panierce. Pyszna!
Zamiast koperku można dać natkę pietruszki, majonez zastąpić większą ilością śmietany, a smażoną cebulę skwarkami.
Przepis pochodzi z książki Olgi Smile " Biesiada. Przyjęcie w swojskim stylu".
Sałatka z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg młodych niedużych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
- 3 cebule (polecam cukrowe)
- 1 łyżka masła
- sól
Cebule obrać i cienko poszatkować. Następnie usmażyć na złoto na łyżce masła - warto doprawić ją podczas smażenia szczyptą soli. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować je w mundurkach do miękkości (można je też przeciąć na pół i ugotować w osolonej wodzie). W misce wymieszać majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek, przestudzoną cebulę i zimne ziemniaki ( mogą być w całości albo przekrojone na pól - szczególnie gdy są niezbyt małe). Doprawić solą i schłodzić pod przykryciem w lodówce.
Smacznego!