Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

śledzie pod pierzynką jajeczno-majonezową - taka akurat przekąska.

nie można tego zbyt dużo przygotować, ot - do zjedzenia na jeden posiłek, góra dwa (w ciągu jednego dnia) - majonez nie lubi zbyt długo na śledziach leżeć, i podchodzi wodą.

ale - do rzeczy.

Zdjęcie - śledzie pod pierzynką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki:

  • słoik śledzi wiejskich (w oleju, i z cebulą) - ok 800g całości
  • 4-6 małych ogórków kiszonych
  • 4 jajka
  • majonez

jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek - i niech czekają, póki co ;) . śledzie wyłowić z zalewy, pokroić w kawałki, ułożyć na półmisku / talerzu.

Zdjęcie - śledzie pod pierzynką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

cebulę wyłowioną ze słoika odcisnąć z zalewy, i pokroić w drobne kawałki. wrzucić do głębokiego talerza lub miski, w którym za chwilę będziemy przygotowywać "pierzynkę". ogórki pokroić w równie drobną kostkę - i dorzucić do cebuli. do tych dwóch dodać majonezu - dwie-trzy łyżki - tak, żeby z pokrojonych ogórków i cebuli stworzył się gęsty sos.

Zdjęcie - śledzie pod pierzynką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

sosem przykryć śledzie, czekające już na talerzu.

Zdjęcie - śledzie pod pierzynką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

przed podaniem posypać po wierzchu startymi jajkami - i spożywać :)

Zdjęcie - śledzie pod pierzynką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - śledzie pod pierzynką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów