Śledzie pod pierzynką
śledzie pod pierzynką jajeczno-majonezową - taka akurat przekąska.
nie można tego zbyt dużo przygotować, ot - do zjedzenia na jeden posiłek, góra dwa (w ciągu jednego dnia) - majonez nie lubi zbyt długo na śledziach leżeć, i podchodzi wodą.
ale - do rzeczy.
składniki:
- słoik śledzi wiejskich (w oleju, i z cebulą) - ok 800g całości
- 4-6 małych ogórków kiszonych
- 4 jajka
- majonez
jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek - i niech czekają, póki co ;) . śledzie wyłowić z zalewy, pokroić w kawałki, ułożyć na półmisku / talerzu.
cebulę wyłowioną ze słoika odcisnąć z zalewy, i pokroić w drobne kawałki. wrzucić do głębokiego talerza lub miski, w którym za chwilę będziemy przygotowywać "pierzynkę". ogórki pokroić w równie drobną kostkę - i dorzucić do cebuli. do tych dwóch dodać majonezu - dwie-trzy łyżki - tak, żeby z pokrojonych ogórków i cebuli stworzył się gęsty sos.
sosem przykryć śledzie, czekające już na talerzu.
przed podaniem posypać po wierzchu startymi jajkami - i spożywać :)