Szaszłyki z kurczakiem po hawajsku
Połączenie mięsa kurczaka i owoców, a w szczególności ananasa to już dla mnie klasyka. Ten duet już nie raz pokazał, że może smakować wyśmienicie. Czemu mielibyśmy nie wykorzystać go w szaszłykach? Jeśli Wam tak jak mi pogoda popsuła plany majówkowe (my mieliśmy iść do ZOO) to pomyślcie o nich koniecznie;) Większość ludzi ma w planach grilla, a te szaszłyki świetnie zachowują się na ruszcie. Ale tak jak wspomniałam deszczowa aura nie nastraja zbyt optymistycznie, dlatego proponuję Wam piekarnik:D Trochę powiewu lata przyda się każdemu z nas;)
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- puszka ananasa
- 6 małych cebul
- 1 czerwona papryka
- pół cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- po pół łyżeczki bazylii i oregano
- sól, pieprz
- akcesoria: patyczki do szaszłyków
I co dalej?:
Zanim przystąpisz do pracy namocz drewniane patyczki w zimnej wodzie. Wystarczy 10 minut, a zapobiegnie to spaleniu się drewienka na ruszcie lub w piekarniku.
Pierś z kruczka umyj dokładnie, osusz i odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Paprykę umyj, osusz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w większą kostkę. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Ananasy z puszki pokrój w kostki. Uwaga, zachowaj syrop.
Kawałki mięsa wrzuć do syropu ananasowego, dodaj sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, zioła oraz sól i pieprz. Najlepiej jeśli kurczaka będziesz trzymał w tak przygotowanej marynacie dobę, ale już 30 minut w lodówce powinno wystarczyć.
Na patyczki szaszłykowe nadziewaj po kolei każdy ze składników. Kiedy szaszłyki będą już gotowe połóż je na kratce do pieczenia i umieść w nagrzanym do 190 st. C. piekarniku. Piecz 25-30 minut. Te szaszłyki możesz także przyrządzić na grillu ogródkowym lub elektrycznym. Myślę, że świetnie sprawdzi się także patelnia grillowa.
Szaszłyki podałam z klasycznym sosem czosnkowym. Przepis na niego znajdziesz w poście na klasyczne szaszłyki drobiowe. Na szaszłykowe patyczki możesz nadziać wiele różnych smakołyków. Oprócz szaszłyków po hawajsku oraz tych klasycznych proponuję Ci także przyrządzić szaszłyki wieprzowe z limonką i miętą.