Faszerowane ziemniaki z grilla

Faszerowane ziemniaki z grilla
Zdjęcie - Faszerowane ziemniaki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faszerowane ziemniaki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo prosty, smaczny i łatwy w wykonaniu dodatek do grillowanego mięsa. Ponieważ ziemniaki są pieczone w folii, można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Jeżeli w tym samym czasie zamierzacie przygotować również pieczarki z grilla, możecie użyć do farszu posiekane nóżki pieczarek, zamiast całych grzybów.
Ziemniaków nie obieramy, dlatego przed ugotowaniem należy je dokładnie wyszorować szczoteczką, pod bieżącą wodą.
Takie ziemniaki, to w naszym domu prawdziwy hit. Są tak pyszne, że lepiej od razu zróbcie podwójną porcję :)

Zdjęcie - Faszerowane ziemniaki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
4 duże, młode ziemniaki
1 duża cebula
ząbek czosnku
4 małe pieczarki
kilka gałązek koperku
olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ponacinać w poprzek co centymetr (nie nalezy nacinać do końca, żeby ziemniaki się nie rozpadły) i podgotować we wrzątku przez ok. 10 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekany czosnek, cebule i grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki wyjąć, lekko przestudzić, przy pomocy noża rozchylić nacięcia i włożyć pomiędzy nie farsz. Każdy ziemniak położyć na kawałku folii aluminiowej, posypać koperkiem, położyć na wierzchu kawałeczek masła i zawinąć.
Piec na grillu aż ziemniaki zrobia się całkowicie miękkie (zależy to od wielkości ziemniaków). U mnie trwało to ok. 15 min.

Smacznego :)

Kategorie przepisów